Elon Musk sokat keresett az ukrajnai háborún – Mandiner

Washington több millió dollárt fizetett a SpaceX-nek.

Elon Musk sokat keresett azon, hogy vállalata, a SpaceX a Starlink műholdhálózat segítségével internetet biztosított Ukrajnának – olvasható a Washington Poston.

A SpaceX februártól kezdett el internetet adni az Ukrajnában élőknek, amit sokan önzetlen gesztusként értelmeztek, mivel azt nem hozták nyilvánosságra, hogy pénzt is kapnak ezért. Gwynne Shotwell, a Spacex vezetője még márciusban is azt nyilatkozta a CNBC-nek: „Nem tudok róla, hogy az Egyesült Államok kormánya bármilyen pénzt adott volna ezért.”

Nemrég azonban kiderült, hogy

nem pusztán az emberbaráti szeretet állt a dolog mögött.

A most publikált dokumentumok szerint az Egyesült Államok kormánya több millió dollárt adott a SpaceX-nek.

A SpaceX összesen 1500 Starlink-terminált szállított Ukrajnába, ezekkel tudják fogni a műholdas jeleket. A terminálokat darabonként 1500 dollárért vásárolta meg az Egyesült Államok nemzetközi fejlesztésekkel foglalkozó kormányhivatala, a USAID. Ennek költsége 2,25 millió dollárt tett ki, ezen felül a SpaceX-nek további 800 ezer dollárt adtak a terminálok szállításáért.

Az első 1500 után egyébként további 175 terminált vásárolt még a USAID a SpaceX-től, valamint

a francia és a lengyel kormány is besegített a szállítási költségekbe.

A dokumentumokból az is kiderült, hogy a SpaceX további 3700 terminált valóban ingyen adott át az ukránoknak, bár ezek szállítását is a USAID fizette. Rebecca Chalif, a hivatal szóvivője azt mondta: a kezdeményezésre annak köszönhetően kerülhetett sor, hogy több üzletember is jelentős, 15 millió dollárt is meghaladó felajánlásokat tett a háború miatt.

Nyitókép:MTI/AP/Pool Reuters/Hannibal Hanschke

Neked Ajánljuk