Előkerült Kim Dzsongun húga és kiosztotta Dél-Koreát – Portfolio

Kim Jodzsong közleménye a KCNA állami hírügynökségben jelent meg; elsősorban Dél-Korea egy esetleges Phenjanban, Észak-Korea fővárosában tartott katonai parádéjának kritikájára válaszol.

„Csupán a fővárosban tartunk katonai parádét és nem hadgyakorlatokat, amelyek bárkit céloznak és nem is lőttünk ki semmit. Miért nyújtogatják a nyakukat, hogy azt lessék, mi történik északon? A déliek egy nagyon fura csoport és nehéz őket megérteni” – írja Kim Jodzsong közleményben.

Emellett Kim Jodzsong „ellenséges megközelítésnek” nevezte Dél-Korea kritikáját és felvetette a kérdést, hogy „nincs-e jobb dolguk,” mint a haderejük felhasználásra arra, hogy Észak-Korea ünnepségeit figyeljék.

Dél-Koreában arról spekuláltak, hogy Észak-Korea hatalmas katonai parádéval ünnepelheti meg a héten lezárult pártkongresszust, de eddig semmilyen kép vagy videó nem érkezett erről az országból, ahol általában nagy médiafigyelmet kapnak a katonai parádék. A dél-koreai haderő vezérkari főnöke viszont nemrég azt nyilatkozta, hogy igenis észleltek egy katonai parádét vasárnap este északi szomszédjuknál.   

Kim Jodzsong, Kim Dzsongun húga és bizalmasa tavasszal olyan nagy hatalomra tett szert, hogy sokan arról spekuláltak, hogy az utódlást készítik elő Észak-Koreában, aztán egyik pillanatról a másikra eltűnt és tisztségeinek nagy részét látszólag elvesztette.

Címlapkép: Korea Summit Press Pool/Getty Images

Neked Ajánljuk