Elhunyt egy szlovákiai nő azután, hogy megkapta az AstraZeneca vakcináját – hvg.hu

A 38 éves középiskolai tanárnő az oltás után két héttel hunyt el kórházban.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Elhunyt egy 38 éves tanárnő Szlovákiában azután, hogy megkapta az AstraZeneca koronavírus elleni vakcináját – írj a Ma7.sk szlovákiai magyar híroldal a szlovák közszolgálati televízióra hivatkozva.

A nőt február 13-án oltották be, egy héttel később kórházba került, ahol 27-én elhunyt, feltehetően agyi ödéma és tüdőembólia miatt. A lap szerint nincs bizonyíték arra, hogy a nő halálát az oltás okozta volna, ráadásul trombofíliás volt, ami genetikailag hajlamossá tesz a trombózis kialakulására.

Szlovákiában az AstraZeneca vakcinája 804 esetben váltott ki komolyabb reakciót, de halálesetet nem jelentettek vele kapcsolatban.

Az oxfordinak is nevezett vakcina alkalmazását Európa több más országában felfüggesztették már a gyanús halálesetek és megbetegedések miatt, alkalmazása megosztja az tagállamokat.

A vérrögképződéses halálesetek és az AstraZeneca oltása között ugyanakkor sem az Európai Gyógyszerügynökség, sem pedig az Egészségügyi Világszervezet szerint sincs ok-okozati összefüggés.

Felfüggesztett oltások: Mi az igazság az AstraZeneca vakcinájáról?

Nemcsak a gyártó, hanem az Európai Gyógyszerügynökség és az Egészségügyi Világszervezet szerint sincs ok-okozati összefüggés a vérrögképződéses halálesetek és az AstraZeneca oltása között, több európai ország mégis felfüggesztette az alkalmazását. Szakértők szerint a trombózisos esetek aránya nem magasabb, mint általában a társadalomban, és van, aki túlzott elővigyázatosságnak tartja, hogy a jelenlegi helyzetben felfüggesztik az egyébként életeket mentő oltásokat.

(via: 24.hu)

Neked Ajánljuk