Elfogadták Ukrajna és Moldova EU-tagjelölti státuszát – Index.hu

Az Európai Unió tagországainak vezetői megállapodtak Ukrajna és Moldova tagjelölt státuszának megadásáról – jelentette be Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében csütörtök este.

Elfogadtuk. Az Európai Tanács nemrég döntött Ukrajna és Moldova tagjelölt státuszának megadásáról. Történelmi pillanat. Ez egy rendkívül fontos lépés az EU felé vezető úton. Gratulálunk, Volodimir Zelenszkij és Maia Sandu! A jövőnk közös

– írta posztjában az Európai Tanács Elnöke.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üzenetében azt írta: a döntés erősíti az Európai Uniót, de különösen Ukrajnát, Moldovát és Georgiát Oroszországgal szemben. Az Európai Bizottság elnöke hozzátette: tudja, hogy a jelölt országok gyorsan haladnak majd, mert tudják, hogy ez az ügy mennyire döntő fontosságú a demokráciáik, gazdaságaik és polgáraik számára. 

Korábban arról írtunk: valószínűleg megszavazzák Ukrajna, Moldova és Georgia (a volt Grúzia) hivatalos tagjelölti státuszát. De a lépés elsősorban csupán politikai gesztus, mivel belátható időn belül nem várható az EU bővítése keleti irányba, többek között azért, mert a háború előtti jelentések alapján Ukrajna és Georgia nemhogy nem tekinthető demokráciának, de politikai rendszereik is az autoriter berendezkedés felé fordultak.

Szakértők szerint a komolyabb tárgyalások a tagfelvételről csak a háború lezárulta után kezdődhetnek.

Neked Ajánljuk