Egy nappal később a Fehér Ház is elítélte a Capitolium ostromát – hvg.hu

Donald Trump szóvivője közölte: elfogadhatatlan, ami történt.

Biden nyert, Trump még küzd – amerikai elnökválasztás 2020

November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.

A Fehér Ház egyhangúlag elítéli a Capitolium ostromát, a törvénysértőket pedig felelősségre kell vonni – közölte csütörtökön Kayleigh McEnany, Donald Trump amerikai elnök szóvivője.

„A lehető leghatározottabban elítéljük (a történteket), mi, az elnök és adminisztrációja. Elfogadhatatlan, ami történt, és a törvény megszegőit a törvény teljes erejével felelősségre kell vonni. Akik a Fehér Házban dolgoznak, azon munkálkodnak, hogy biztosítsák a hatalom zökkenőmentes átadását. Most annak van az ideje, hogy Amerika ismét eggyé váljon” – mondta a szóvivő a sajtótájékoztatón.

A Reuters hírügynökség megjegyezte, hogy az eseményen nem volt lehetőség kérdéseket feltenni.

Szerda este Trump több száz híve ostromolta meg a Capitoliumot, ahol a kongresszus és a szenátus együttes ülést tartott, hogy hitelesítse a szavazatokat, amelyeket Joe Biden megválasztott elnökre adtak le. Az erőszakkal behatolókat a Nemzeti Gárda segítségével csak több óra alatt sikerült eltávolítani az épületből. Az összetűzésben négy ember életét vesztette.

Az ostrom előtt Trump egy washingtoni gyűlésen mondott beszédében feltüzelte híveit, egyebek közt ismét azt állította, hogy csalás miatt veszítették el a választást. Az „ostrom” közben pedig videóüzenetet tett közzé, amelyben ugyan arra kérte szimpatizánsait, hogy menjenek haza, de megismételte a választási csalásról szóló, minden fórumon megalapozatlannak talált vádjait.

Neked Ajánljuk