Egy magyar rendszámú autó utasait is keresték az olaszországi gleccseromlás után – Origo

Az eltűntek száma tizenháromra csökkent, heten haltak meg, a sebesültek száma nyolc – összegezte az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportja, a Marmolada lejtőin a múlt hétvégén történt jégcsuszamlás mérlegét Maurizio Fugatti, Trento autonóm megye kormányzója hétfői sajtótájékoztatóján, melyen egy üresen maradt magyar rendszámú autóra is utaltak.

Maurizio Fugatti elmondta, az eltűntek korábban huszonkettőre becsült száma csökkent. Többekről ugyanis kiderült, hogy noha a helyszínen tartózkodtak a jégcsuszamláskor, bajuk nem esett, családtagjaik mégis eltűntként jelezték őket a hatóságoknak. A legutóbbi hatósági jelentések szerint az eltűntek között három külföldi van, mindhárman cseh állampolgárok. A hegyvidéki Canazei városban rögtönzött sajtótájékoztatón jelen volt Mario Draghi miniszterelnök, Fabrizio Curcio, a katasztrófavédelem vezetője, valamint Luca Zaia venetói tartományi elnök. Mario Draghi kiegészítésként közölte, hogy az eltűntek listáját a katasztrófa helyszínéhez legközelebbi parkolóban hagyott, és azóta is üresen ott maradt gépkocsik alapján igyekeztek összeállítani.
A parkolóban még négy ilyen külföldi gépjármű van, két cseh, egy német és egy magyar rendszámú – mondta Mario Draghi. Paczolay Máté külügyi szóvivő hétfő este elmondta, továbbra sincsen magyar áldozata vagy sérültje a jégcsuszamlásnak, a bejelentés követően felvették a kapcsolatot a gépjármű tulajdonosával. Két személygépkocsiról és egy nyolctagú magyar csoportról volt szó, amely a jégcsuszamlás alatt a Marmolada hegy gerincén tartózkodott 3300 méteren. Az omlást követően a csapatot helikopterrel hozták le az olasz hatóságok a hegyről, valamennyien jól vannak, és az autókkal együtt már hazatértek Magyarországra.

Az autonóm területnek számító Trento kormányzója hozzátette, hogy eddig hét áldozatot találtak, és közülük hármat azonosítottak. Nyolcan sebesültek meg, két ember állapota súlyos. Egy 67 éves német férfiról és egy 58 éves német nőről van szó, mindkettejüket intenzív osztályon kezelik.

A mentőegységek hétfő dél körül ideiglenesen felfüggesztették a kutatást a rossz időjárási körülmények miatt. A többnapos kánikula után megérkezett a csapadék, ami a szakemberek szerint tovább lazíthatja a jégfalat, de erős szelet és jégesőt is várnak. Veneto tartomány kormányzója, Luca Zaia úgy nyilatkozott, hogy a rossz idő beálltáig harmincöt mentőegység kutatott az eltűntek után.Tragikus a katasztrófa mérlege, azt hittük, a gyors mentéssel többeket tudunk megmenteni – mondta Luca Zaia. Megjegyezte, a jégcsuszamlás nagyságát úgy kell elképzelni, mintha egy többemeletes, jégből épített lakóház zuhant volna végig a meredek hegyoldalon mindent magával sodorva.

Neked Ajánljuk