Egy külföldi kutatás leleplezte a magyar dollármilliomosokat: 30 ezren vannak az elit klubban – Portfolio

Kíváncsi vagy, hogy milyen trendek jellemzik a hazai privátbanki piacot és hogyan vették fel a szolgáltatók a fonalat a berobbanó digitalizációval? Akkor jelentkezz a Portfolio április 14-ei IWS konferenciájára. Részletek itt:

Megugrott a szupergazdagok száma

A Knight Frank friss Wealth reportja szerint a pandémiára adott globális válasz is a gazdagabbak vagyonának kedvezett: az alacsony kamatok és fiskális stimulusnak köszönhetően megugrottak az eszközárak, ami magasabb vagyonban csapódott le. Ezt bizonyítja, hogy a világ szupergazdagjainak (akiknek nettó vagyona meghaladja a 30 millió dollárt) száma tavaly 2,4%-kal több mint 520 ezer főre nőtt. A növekedés Észak-Amerikában és Európában is tetten érhető volt, de különösen Ázsiában, ahol 12% feletti bővülést láthattunk a gazdagok számában. Latin-Amerikában, Oroszországban és a Közel-Keleten viszont csökkent a számuk, ami a devizamozgások mellett a pandémiával erősen sújtott helyi gazdaságokkal magyarázható.

Országos bontásban a legtöbb vagyonos emberrel Kína gyarapodott tavaly arányaiban, de a második helyen ott van Svédország is, a harmadik helyre pedig Szingapúr került. A top10-ben megtalálható még Svájc és Németország is.

Ehhez képest a legnagyobb csökkenést a gazdagok számában olyan országok mutatták fel tavaly, mint Görögország, az Egyesült Arab Emírségek vagy Törökország, de ott van még Spanyolország, Franciaország, Olaszország vagy az Egyesült Királyság is a listán. Arra a tanulmány is külön kitér, hogy ezek közül az országok közül jó párat különösen negatívan érintett a tavaly berobbanó koronavírus-járvány, részben a turizmus szinte teljes megszűnése miatt.

Monacóban a legnehezebb a felső 1%-ba kerülni

Sok szó esik a felső 1%-ba tartozókról, de arról kevesebb, hogyan lehet oda bejutni. A jelentés szerint az ehhez szükséges nettó vagyon mértéke országonként igen széles skálán mozog. Monacóban például ehhez közel 8 millió dollár kell, ezzel egyébként itt a legmagasabb a belépési küszöb a világon.  A második helyen Svájc áll 5,1 millió dollárral, majd az USA következik 4,4 millióval.

Hányan lesznek 2025-ben a gazdagok?

A következő öt évben a tanulmány szerint továbbra is az USA marad a gazdagok fő központja, de Ázsiában fog leggyorsabb ütemben nőni a gazdagok száma, mégpedig a becslések szerint 39%-kal, szemben a globális átlagként becsült 27%-kal. Ázsiát Európa követi majd a gazdagok számának gyarapodását tekintve, ezen belül is kiemelkedik Lengyelország és Svédország a becslések szerint.

A tanulmány rávilágít a prémium banki ügyfélkör egyre fontosabb szerepére is, ők azok a háztartások, amelyek legalább 100 ezer dollárnyi vagyonnal bírnak, tehát mintegy 30 millió forinttal. Az előrejelzések szerint a 2020-2025 közötti időszakban különösen olyan régiókban nő meg az affluens szegmenshez tartozók száma, mint Afrika, Ázsia, Latin-Amerika, valamint Oroszország és a FÁK.

Magyarországon a Knight Frank adatai szerint legalább egy millió dollárral bírók száma tavaly közel 30 ezer embert tett ki. Az ő számuk 2025-re 34%-kal bővülhet (közel 40 ezerre). Közülük azok, akiknek legalább 30 millió dollárja van, tavaly 242-en lehettek itthon, az ő számuk 5 év múlva 30%-kal 313 főre bővülhet.

Magyarország kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a Portfolio Privátbanki Felmérése szerint egy magyar privátbanki számlán átlagosan 144 millió forint lehet, tehát a Knight Frank által meghatározott dollármilliomos küszöb jóval magasabb annál, amennyi pénz egy átlagos magyar privátbanki számlán heverhet. Itthon a szolgáltatók adatközlése szerint több mint 45 ezer ügyfélszámlát kezelnek privátbankokban, de a dollármilliós küszöb bőven túltesz a hazai szolgáltatók által meghatározott belépési limiten (egyedül a Bank Gutmann belépési limitje tud versenyezni ezzel).

Ha visszaszámoljuk az összeget, akkor megkapjuk, hogy

ez a közel 30 ezer ember tavaly minimum 8977 milliárd forintnyi vagyonnal bírt, tehát jóval többel, mint amennyi a hazai privátbanki szolgáltatóknál van (6500 milliárd).

Ez azt mutatja – amennyiben feltételezzük, hogy a tanulmány helyes becsléseken alapszik -, hogy a magyar gazdagok közül sokaknak van olyan vagyoneleme, amely nem képezi a privátbanki vagyon részét (pl. ingatlan, műtárgy, egyéb vagyontárgy), és ez a 8977 milliárd ráadásul csak egy alsó becslés.

Címlapkép: Getty Images

Neked Ajánljuk