Egy hónapja van a kormánynak a súlyos pénzfelfüggesztés elkerülésére – 24.hu

Az Európai Bizottság egy hónapos haladékot adott a magyar kormánynak arra, hogy meggyőzően kezelje a jogállamisági problémákat – írta a Reuters egy magas rangú brüsszeli illetékesre hivatkozva a portfolio.hu cikke szerint. Ha a határidő eredménytelenül telik le, akkor azt fogja javasolni a tagállamokat tömörítő Tanácsnak, hogy a 2021-2027-es felzárkóztatási források jelentős részét függesszék fel.

Az arányosság miatt nem az összes kohéziós forrásra vonatkozna a pénzfelfüggesztés, hanem csak egy részére, de ez súlyos javaslat lesz, nem szimbolikus jellegű.

Mindez azt jelentené, hogy ha augusztus közepéig a magyar kormány nem tesz olyan felajánlásokat, illetve észrevételeket írásban az Európai Bizottságnak, amelyeket a brüsszeli testület elfogadhatónak tart és így a jogállamisági eljárást leállítaná, akkor a vita a levelezgetési fázisból továbblép a szankciók felé haladó fázisba – emlékeztetett a portfolio.hu. A szankciós javaslatról az Európai Tanács minősített többsége dönt, ami azt jelenti, hogy legalább 15 tagállamnak kell támogatnia, amelyek az uniós összlakosság legalább 65 százalékát képviselik.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Neked Ajánljuk