Durván fenyegetni kezdte Irán Izraelt – Portfolio

A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A globális arrogancia (az Egyesült Államok) és zsoldosa, a cionista zsarnok hatalom (Izrael) ismét nemzetünk egy fiának vérével szennyezte be a kezét

– áll a tv-ben beolvasott államfői nyilatkozatban.

Az iráni vezetés visszatérően használja “globális arrogancia” kifejezést az Egyesült Államokra.

Róhani elnök szerint a “mártír” tudós megölése Irán ellenségeinek a kétségbeesését “és gyűlöletük mélységét” mutatja, és a kutató “mártíromsága nem fogja lassítani az eredményeinket, mert az iráni nép okosabb annál, mint hogy beleessen a cionisták csapdájába”.

Róháni később a tévék által közvetített kormányülésen fogadkozott, hogy a tudós meggyilkolása nem marad következmények nélkül. “A megfelelő időben megtoroljuk” – szögezte le.

Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah pedig – akinek a katonai tanácsadója már korábban megszólalt az ügyben – hivatalos honlapján kiadott közleményében azt írta: “Ennek a páratlan tudósnak fel kellett áldoznia drága életét hatalmas tudományos erőfeszítéseiért.” Hamenei felszólította az iráni hatóságokat, hogy büntessék meg a tett kitervelőit és végrehajtóit, valamint Farizade tudóstársait arra, hogy folytassák az ő tudományos és műszaki erőfeszítéseit minden területen, amelyen dolgozott.

Az iszlám köztársaság vallási és katonai elöljárói már pénteken megesküdtek, hogy

Irán bosszút áll Farizade megöléséért.

A tudóst, aki régóta feketelistán volt Izraelben az iráni atomprogramban betöltött vezető szerepe miatt, Teherán közelében lőtték le az autójában.

Címlapkép: Getty Images

Neked Ajánljuk