Donald Trumpnak bankszámlája van Kínában – Index.hu

Donald Trump amerikai elnöknek bankszámlája van Kínában, és évekig igyekezett, hogy üzleteljen az országgal, miközben a nyilvánosság előtt Kína ellenfelének szerepében tetszelgett – írta a New York Times című amerikai napilap adónyilvántartási adatokra hivatkozva.

A tények napvilágra kerülése hiteltelenítheti Donald Trump igyekezetét, aki azzal vádolja Joe Biden demokrata elnökjelöltet, hogy túl enyhe politkát folytatna Kínával szemben – jegyezte meg a NYT.

Donald Trump adónyilvántartásának elemzéséből kiderült, hogy az elnöknek van egy kínai bankszámlája, amely azért nem szerepelt nyilvános pénzügyi beszámolójában, mert a Trump International Hotels Management cég nevére nyitották. A vállalat 188 561 dollár (több mint 36 millió forint) adót fizetett az országban 2013 és 2015 között. Az elnöknek az Egyesült Királyságban és Írországban is vannak bankszámlái.

Donald Trump még elnökké választása előtt nyitott irodát Kínában abban a reményben, hogy terjeszkedhet az ottani ingatlanpiacon. Az irodát elnöksége alatt is fenntartotta, és közben igyekezett megállapodást kötni egy fontos kínai állami vállalattal.

Alan Garten, a Trump-csoport ügyvédje jelezte, hogy a számlát kizárólag adófizetés céljából nyitották.

Egyetlen üzletre, tranzakcióra vagy más kereskedelmi tevékenységre nem került sor, és az iroda 2015 óta inaktív

– mondta a New York Timesnak, s hozzátette, a bankszámlát továbbra is fenntartják, sohasem használták egyéb célra.

Donald Trump kereskedelmi és diplomáciai háborút hirdetett Kína ellen, és azt állította, hogy ő az amerikai érdekek egyetlen valódi védelmezője az ázsiai óriással szemben, mert Biden fia üzleti tevékenységet folytat az országban. Ugyanakkor a demokrata elnökjelöltet semmiféle érdekeltség nem fűzi Kínához az adónyilvántartás szerint – állapította meg a New York Times.

A napilap egy korábbi tényfeltáró cikkében beszámolt róla, hogy Donald Trump csak öt évben fizetett adót 2000 és 2015 között, mert a fennmaradó tíz évben cégei papíron több veszteséget termeltek, mint hasznot. Elnökké választása, illetve hivatali ideje első évében mindössze 750 dollár (körülbelül 230 ezer forint) adót fizetett.

Neked Ajánljuk