Donald Trump gratulált Boris Johnsonnak – Origo

„Gratulálok Boris Johnsonnak miniszterelnökké választásához. Nagyszerű lesz!” – írta Twitter-profilján az amerikai elnök.

Donald Trump korábban többször is nyilvánvalóvá tette, hogy szurkol Johnsonnak. A minap például úgy fogalmazott: „Johnson majd rendbe teszi azt a katasztrófát, amelyet May okozott, miközben próbálta az országot kivezetni az Európai Unióból. Ő (Johnson) másfajta fickó, de rólam is azt mondják, hogy másfajta fickó vagyok. Jól kijövünk egymással. Szerintem nagyon jó kapcsolatot fogunk ápolni” – mondta Trump akkor újságíróknak.

Donald TrumpForrás: AFP/Jim Watson

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter is gratulált kedden Johnsonnak, de egyúttal figyelmeztette a brit Konzervatív Párt új vezetőjét: Irán meg fogja védeni a Perzsa(Arab)-öblöt. 

A két ország között feszültebb a viszony azóta, hogy Irán a múlt héten lefoglalt egy brit lobogó alatt közlekedő tartályhajót a Hormuzi-szorosban. 

Július elején pedig a brit királyi tengerészgyalogság Gibraltárnál foglalt le egy iráni tartályhajót.

Johnson megválasztásával kapcsolatban kedden Konsztantyin Koszacsov, az orosz felsőház külügyi bizottságának elnöke úgy fogalmazott: „A brit politikára ezután égszakadások és földindulások várnak, Moszkva és London viszonyában pedig ugyanaz a temetői hangulat fog uralkodni, mint eddig.”

Boris JohnsonForrás: MTI

Gratulált Johnsonnak kedden Emmanuel Macron francia elnök is, aki ezzel kapcsolatban megjegyezte: nagyon várja, hogy együttműködhessen vele nemcsak a Brexit ügyében, hanem kulcsfontosságú nemzetközi ügyekben is, példaként említve erre az Iránnal kapcsolatos helyzetet. „Gratulálok Boris Johnsonnak, és fel is hívom őt, mihelyst hivatalosan is miniszterelnök lesz” – mondta Macron az Európai Bizottság (EB) megválasztott elnöke Ursula von der Leyen társaságában, akit kedden Párizsban fogadott.

A német politikus szintén gratulált Boris Johnsonnak kedden bejelentett megválasztásához. Ursula von der Leyen 

reményét fejezte ki, hogy jó munkakapcsolatot tudnak majd kiépíteni. 

Emlékeztetett azonban arra, hogy a brit európai uniós tagság megszűnésével (Brexit) kapcsolatban sok nehéz kérdés vár megoldásra. Ennek fényében különösen fontosnak nevezte, hogy erős és pozitív kapcsolat jöjjön létre közöttük, mert kötelességük, hogy az Európai Unió és az Egyesült Királyság számára is kedvező megoldást találjanak.

Neked Ajánljuk