Direkt36: Közpénzből járja a világ luxushoteleit Antall József fia – hvg.hu

A néha miniszterelnök, Antall József fiával, Antall Péterrel, illetve az általa vezetett Antall József Tudásközponttal foglalkozik legújabb cikkében a Direkt36.

Az összesítésük szerint az Orbán-kormány eddig több mint négymilliárd forinttal támogatta a Tudásközpontot az adófizetők pénzéből.

A cikk szerint a szerkesztőség hozzájutott számos belső dokumentumhoz a szervezet gazdálkodásáról, ezek alapján írják azt is, hogy Antall Péter juttatásai a Tudásközpontnál eltöltött időszakban meredeken emelkedtek. 2019-ben például – ekkori a legutolsó ismert juttatása – már havi átlagban bruttó 4,6 milliót kapott.

Antall Péter felesége az intézet igazgatóhelyettese, és ott dolgozik a feleség ikertestvére is. A feleség két vállalkozása is szerződésben áll az intézettel – teszi hozzá a lap.

A cikk szerint a járvány előtt évi 15–20 külföldi utazást bonyolított Antall Péter a kollégáival, és ezeken az ausztráliai Ayers-szikla, az isztambuli Hagia Szophia, a New York-i Central Park vagy éppen a washingtoni Fehér Ház közvetlen közelében található hotelekben szálltak meg.

Az utazásokra több tízmillió forint ment el.

A Direkt36 arról is ír, hogy az évről évre növekvő kormányzati támogatás ellenére az alapítvány kasszája gyakran kiürült. Az alkalmazottak többször heteket-hónapokat vártak arra, hogy fizetést kapjanak. Ez 2021-ben is megtörtént. A kiadások 2018-ra pedig annyira megszaladtak, hogy a kormánynak az éves támogatáson túl további 250 millióval kellett megtámogatnia a szervezetet. Papíron egy másik kormánypárti alapítvány adta a pénzt, költségvetési támogatást ugyanis tilos adósságkezelésre fordítani.

A Miniszterelnökség a Direkt36 kérdéseire most úgy reagált, hogy vizsgálatot indítanak annak kiderítésére, hogy vajon az AJTK „hatékonyan és céljához méltó módon” használta-e fel a kapott közpénzt.

Az AJTK a hotelekkel kapcsolatban azt közölte, hogy a szállások kiválasztásakor protokolláris és biztonsági szempontokat is figyelembe vettek, és azt állították, hogy bizonyos költések adminisztrációs hiba miatt jelentek meg a Direkt36 birtokába került dokumentumokban. Az alapítvány szerint nem összeférhetetlen az, hogy családtagokat alkalmaznak a Tudásközpontnál. Számos kérdésre – például Antall Péter fizetéséről vagy a szervezet eladósodásáról – nem reagáltak.

Neked Ajánljuk