Detroitban a rendőri erőszak ellen tüntetők közé lőttek – hvg.hu

Országossá váltak a rendőri erőszak elleni tüntetések Amerikában. Egy ember meghalt, miután valaki egy autóból a tömegbe lőtt Detroitban.

Az Egyesült Államokban mostanra országossá váltak a George Floyd halála miatt kirobbant tüntetések. Minneapolison kívül már Minnesotában, Kaliforniában és Washingtonban is zaljanak a tiltakozások, több városban – így Houstonban, Chicagóban, Louisville-ben, Phoenixben, Columbusban, Los Angelesben, New Yorkban és Memphisben – a rendőrökkel való összecsapásokba torkollottak a tüntetések. Pénteken a Fehér Házat is le kellett zárni ideiglenesen – írja a BBC News

Minneapolis-Saint Paul városokban éjszakára kijárási tilalmat rendeltek el, de ezt a tüntetők nem nagyon vették figyelembe: a házak, kocsik gyújtogatása pénteken is folytatódott.

Detroitban helyi idő szerint pénteken, éjfél előtt valaki egy autóból a tiltakozók közé lőtt, miközben rendőrtisztek próbáltak megfékezni többtucatnyi tüntetőt – idézi az MTI Nicole Kirkwoodot, a detroiti rendőrség szóvivőjét. A szóvivő szerint rendőrtisztnek nem volt köze az incidenshez, az áldozat egy 19 éves fiatal. További részletekről nem tudni. Az este folyamán egy detroiti rendőrparancsnok is kórházba került, mert megdobták kővel. A zavargások alatt számos tüntetőt őrizetbe vettek.

A hét elején egy fekete férfi, George Floyd életét vesztette egy brutális rendőri intézkedés következtében: percekig térdepelt a nyakán a rendőr, aki annak ellenére nem szállt le a férfiről, hogy az többször is jelezte: nem kap levegőt. Az esetet több kamera is rögzítette, a felvételeken jól hallatszódik, ahogy Floyd levegőért könyörög. Az eljárásban résztvevő négy rendőrt kirúgták, és végül pénteken az ügyészség a Floyd nyakán térdepelő rendőr, Derek Chauvin ellen gyilkosság gyanújával vádat emelt. A 44 éves Chauvin hétfőn jelenhet meg a bíróság előtt.

Neked Ajánljuk