Demkó Attila: Háromszázezer ember önmagában nem elég egy orosz győzelemhez – Mandiner

Demkó Attila és Bendarzsevszkij Anton ütköztette véleményét az Ultrahang legutóbbi műsorában a háború legfrissebb fejleményei kapcsán.

Az Ultrahang című YouTube-csatorna műsorában csütörtökön Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének igazgatója és Bendarzsevszkij Anton, az Ökonomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója vitáztak egymással az orosz-ukrán háború legfrissebb fejleményei kapcsán.

Király Tamás műsorvezető a vita előtt felidézte, hogy Vlagyimir Putyin szerdán részleges mozgósítást rendelt el, ezzel új szakaszba lépett az ukrán-orosz háború. Ezután azt a kérdést tette fel, hogy a Szergej Sojgu védelmi miniszter által említett mintegy 300 ezer tartalékos behívása fordulatot hozhat-e a háborúban.

A témában először Demkó Attila fejtette ki a véleményét. A szakértő szerint ezt jelenleg nehéz még látni, mert a mozgósítani kívánt „haderőt fel kell készíteni, fel kell fegyverezni. De ha az oroszoknak sikerül olyanokat behívniuk, akik valódi tapasztalattal rendelkeznek, például voltak szerződéses katonák vagy specialisták, akkor ez egy jelentős erő tud lenni” – hangsúlyozta Demkó.

Majd azzal folytatta, hogy

„Ukrajnának van még jó pár hete arra, hogy most érjen el eredményeket

egy meggyengült és morálisan is gyengébb helyzetben lévő orosz, illetve szeparatista haderővel szemben. (…) „A jelenlegi orosz haderő jelenleg egy elég szedett-vedett csapat Ukrajnában.” „Ha ez a 300 ezer ember megfelelően felszerelve felvonul, az vízválasztó tud lenni. De azt nem látom, hogy 300 ezer ember elég lenne ahhoz, hogy egy orosz győzelem legyen abban az értelemben, hogy elfoglalnak nagyobb városokat, de arra elég, hogy stabilizálják a frontot, és Donbaszt bevegyék” – magyarázta a biztonságpolitikai szakértő.

„Oroszország ismét csak stratégiai váltásra kényszerült”

Bendarzsevszkij Anton szerint

„ez nem fordulópont, hanem inkább egy mérföldkő a háború elmúlt hat hónapjának a menetében.

Oroszország ismét csak stratégiai váltásra kényszerült. (…) Eddig hivatásos hadsereg vett részt a harcokban Ukrajnában, ez most megváltozik. Most olyan katonákat küldenek, akiket eddig nem sikerült besorozni. Így nyilván az ő moráljuk és a harci képességük nem olyan lesz, mint a jelenleg Ukrajnában harcoló orosz hivatásos hadseregé” – hívta fel a figyelmet a szakmai igazgató.

A teljes vitát alább tekinthetik meg:

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/AP/Oleksandr Ratushniak

Neked Ajánljuk