Demkó Attila: A merénylet, akárki is áll mögötte, az eszkaláció irányába hat – Mandiner

Az orosz „korlátozott háború” átmehet totális háborúba, mozgósításba. A felháborodás orosz nacionalista körökben óriási.

„Dugin 2014-ben ezt írta a Majdan után:

»Putyinnak teljes politikai és geopolitikai manőverezési szabadsággal kell rendelkeznie a Szárazföld és a Tenger küzdelme során, amelynek középpontjában Új-Oroszország sorsa áll. Nagyon komoly esélye van annak, hogy a Szárazföld megelőzi a Tengert 2-1 arányban, megerősítve ezt a 2-t újabb területekkel és átmegy a következő fázisba – a Kijevért folytatott küzdelembe. Tovább nem kívánok előre tekinteni. Lépcsőzetesen fogunk cselekedni. Mindenhol van kockázat, mivel a történelem nyitott. Az ember az egyetlen élőlény, amely kockázattal éli életét. Embernek lenni – kockázatos.«

A kockázatot tegnap maga is megtapasztalta. A merénylet, akárki is áll mögötte, az eszkaláció irányába hat. Az orosz »korlátozott háború«, mert ez az, átmehet totális háborúba, mozgósításba. A felháborodás orosz nacionalista körökben óriási.

Az utóbbi napok összes eseménye a háború durvulása irányában hat, a békére – vagy inkább tűzszünetre talán nem volt ennyire kevés esély egyszer sem február 24 óta.”

Kapcsolódó tartalom:

The Guardian: Valószínűleg megrendelésre hajtották végre a Dugin lánya elleni merényletet
Ukrajna továbbra is tagadja, hogy bármi köze lenne az ügyhöz. Bővebben…

Nyitókép: Mátrai Dávid/Mandiner

Neked Ajánljuk