Dávid Ferenc: Brüsszeli koldusok, hazai szitkozódók – Mandiner

Lengyelország regionális középhatalomnak tekinthető, az ukrán-orosz konfliktus miatt katonai és politikai szerepe egyaránt jelentősen felértékelődött.

„A lengyel kormány nem alkuszik tovább az uniós pénzekről. Miután a lengyel kormány teljesítette Brüsszel elvárását, és megszüntette a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamaráját, nem tesz több engedményt a helyreállítási alap megszerzése érdekében. Erről Mateusz Morawiecki beszélt egy interjúban, amiről a Financial Times számolt be. »Nagyon nagy jóindulatról tettünk tanúbizonyságot, megváltoztattuk a jogalkotási rendszerünket, és megszüntettük a fegyelmi kamarát. Ha Brüsszel továbbra is visszatartja a járványügyi támogatást, akkor majd megoldjuk anélkül.« (444.hu)

A 27 tagú EU hatodik legnagyobb alapterületű (312 ezer négyzetkilométer) és ötödik legnépesebb (38 millió lakos) országa igyekszik keménynek mutatkozni, legalábbis a fenti miniszterelnöki nyilatkozat ezt tükrözi. Hogy ez jó taktika, vagy sem, azt nem tisztem eldönteni.

Lengyelország regionális középhatalomnak tekinthető, az ukrán-orosz konfliktus miatt katonai és politikai szerepe egyaránt jelentősen felértékelődött. Nem tudom, hogy milyen befolyással és zsarolási potenciállal rendelkezik Lengyelország, de vélhetően sokkal nagyobbal, mint a harmadakkora területű és negyedannyi lakosságú Magyarország.”

Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Maciej Kulczynski

Neked Ajánljuk