Brutális módon próbálja oltásra ösztönözni a lakosságot Csehország – Portfolio

A tárca kimutatása szerint a 10,7 milliós Csehország felnőtt lakosságának 68 százaléka kapott már oltást, míg a hivatalos kormányzati cél a 75-80 százalékos átoltottság elérése.

A kampány, ahogy a kormányfő fogalmazott, brutális, de realista lesz

“Megmutatja, hogyan néznek ki a páciensek, akik nem akarták magukat beoltatni, és az intenzív osztályon végezték” – nyilatkozott Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerdán Prágában újságíróknak.

A kampány realista, mert eddig nem mutattuk meg az embereknek, hogy mit tud a Covid.

Sokan ezért nem a tényeknek, hanem a hamis információknak hittek” – jelentette ki Martina Koziar Vasáková miniszterhelyettes. Véleménye szerint a pandémia még legalább egy évig jelen lesz a cseh emberek életében.

Daniel Köppl, a tárca szóvivője megerősítette, hogy hiteles és hivatalos felvételekről van szó. “Több száz képből válogattuk ki azt a tizenkettőt, amelyet a kampányban felhasználunk” – közölte a szóvivő. Szerinte nagyon ügyeltek arra, hogy

egyetlen képen se lehessen látni az arcot, illetve beazonosítani az illető pácienst.

A megdöbbentő fotókat hasonló hangulatú szlogenekkel látták el, például: “Elhitte a téves információkat”, “Úgy vélte, jobb még várni”, “Állandó kifogásokkal élt”.

A sajtóban, a portálokon és a közösségi hálózatokon megjelent képek nagy visszhangot váltottak ki a lakosság körében, sokan azonban bírálják a kedden indult kampányt. Vojtech Petrácek, a prágai Műszaki Főiskola rektora a miniszternek írt nyílt levelében agresszívnek és erkölcstelennek nevezte a kampányt, amely szerinte inkább elrettenti, semmint oltásra ösztönzi az embereket.

Címlapkép forrása: Getty Images

Neked Ajánljuk