Brüsszel napi egymilliárd eurót utal Moszkvának – Mandiner

Az Európai Unió a háború kezdete óta 35 milliárd eurót fizetett az orosz olajért és gázért, miközben egymilliárd euróval támogatta Ukrajnát.

Ha a nyugati országok valódi embargóval sújtanák az orosz beszállítókat, az megállíthatná az ukrajnai háborút, véli Vlagyimir Putyin korábbi gazdasági főtanácsadója. Dr. Andrej Illarijonov szerint Oroszország még mindig nem veszi komolyan más országok fenyegetéseit, hogy tényleg leállítják az energiahordozók behozatalát – számolt be az Index.

A cikk szerint Európa ugyan igyekszik csökkenteni az orosz forrásoktól való függőségét, de továbbra is vásárol olajat és gázt. Tavaly az emelkedő árak következtében az olaj- és gázbevételek az orosz kormányzati kiadások több mint egyharmadát, 36 százalékát tették ki.

A bevétel zöme az Európai Unióból származik, amely a gáz negyven és a kőolaj 27 százalékát Oroszországból importálja.

„Egymilliárd eurót fizetünk Putyinnak minden nap”

Az EU naponta gyakorlatilag egymilliárd eurót utal Moszkvának az energiaszámlák fejében. Az unió tudniillik a háború kezdete óta 35 milliárd eurót fizetett az orosz olajért és gázért, miközben egymilliárd euróval támogatta Ukrajnát külföldi segély formájában – emlékeztetett a minap az EU külügyi főbiztosa.

„Csaknem egymilliárd eurót adtunk Ukrajnának. Ez soknak tűnhet, de egymilliárd eurót fizetünk Putyinnak minden nap az általa biztosított energiáért. A háború kezdete óta 35 milliárd eurót utaltunk neki, szemben azzal az egymilliárd euróval, amit Ukrajnának küldünk, hogy felfegyverezze magát” – mondta Josep Borrell az Európai Parlamentben.

A nyitóképen Ursula von der Leyen (MTI/AP/Mindaugas Kulbis)

Neked Ajánljuk