Biden: Putyin tartózkodjon bármilyen taktikai nukleáris vagy vegyi fegyver bevetésétől! – Mandiner

Vasárnap adásba kerül Joe Biden amerikai elnök a CBS amerikai hírcsatornának adott interjúja.

Az előrenyomuló ukrán erők legalább tíz helyen találtak kínzásra utaló nyomokat a kelet-ukrajnai harkivi régióban az ukrán elnök szerint, aki szombat esti beszédében a nácikhoz hasonlította az orosz csapatokat.

Volodimir Zelenszkij leszögezte:

ki fogják deríteni, kik a felelősök az atrocitásokért.

A héten közzétett ukrán beszámolók szerint több száz holttestet fedeztek fel a kelet-ukrajnai Izjum közelében, ahonnan az országot támadó orosz erők kivonultak.

Dmitro Lubinec ukrán ombudsman szerint „feltehetően több mint ezer állampolgárt kínoztak meg és öltek meg Harkiv megye felszabadított területein”.

Ezt követően szombaton az Európai Unió jelenleg soros cseh elnöksége háborús bűnöket vizsgáló nemzetközi különbíróság létrehozását szorgalmazta.

Helyreállították a zaporizzsjai atomerőmű négy áramvezetékének egyikét

Mindeközben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) arról tájékoztatott, hogy sikerült helyreállítani az orosz irányítás alatt álló zaporizzsjai atomerőmű négy áramvezetékének egyikét.

Ezzel az Európa legnagyobb – és március óta orosz rányítás alatt álló – atomerőműjének számító létesítményt ismét összekapcsolták az ukrán hálózattal. Jóllehet a háborús övezetben lévő erőmű hat reaktorát korábban leállították, továbbra is áramra van szüksége ahhoz, hogy a fűtőanyagot hűtse, elkerülve ezzel a leolvadást.

Biden: Putyin tartózkodjon bármilyen taktikai nukleáris vagy vegyi fegyver bevetésétől

Vasárnap adásba kerül Joe Biden amerikai elnök a CBS amerikai hírcsatornának adott interjúja. A CBS által közzétett előzetes felvételen Biden felszólította orosz hivatali partnerét, Vlagyimir Putyint, tartózkodjon bármilyen taktikai nukleáris vagy vegyi fegyver bevetésétől.

(MTI)

Nyitókép: SERGEI SUPINSKY / AFP

Neked Ajánljuk