Biden kemény szankciókkal fenyegetőzött Putyinnak – Portfolio

Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója szerint őszinte és professzionális megbeszélés volt, Biden sem ígéreteket, sem engedményeket nem tett, miközben az orosz elnök azt várja el, hogy a NATO kötelezze el magát, hogy nem vesz fel tagjai közé több országot Kelet-Európában.

Ha Vlagyimir Putyin azt szeretné, hogy az Északi Áramlat-2 vezetéken földgázt tudjon szállítani, akkor talán nem vállalja annak kockázatát, hogy megtámadja Ukrajnát

– helyezett kilátásba egy válaszlépést Sullivan. “Amit 2014-ben nem tettünk meg, azt most készen állunk megtenni” – tette hozzá a tanácsadó, a Krím elcsatolása miatt bevezetett büntetőintézkedésekre utalva. Sullivan arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok megerősítheti jelenlétét a NATO kelet-európai államaiban, és a nyugati szövetségesek további védelmi támogatást nyújthatnak Kijevnek.

A virtuális találkozó előtt több médium is arról számolt be, hogy Joe Biden súlyos szankciókat helyezhet kilátásba Oroszország számára, amennyiben Vlagyimir Putyin úgy dönt, hogy megtámadja Ukrajnát.

Reuters információi arról szóltak, hogy az Egyesült Államok Oroszország legnagyobb bankjai ellen intézhet támadást, valamint ellehetetlenítené az orosz rubel amerikai dollárra és más valutákra való konvertálását. A CNN pedig úgy értesült, hogy az amerikai ellenlépések között szerepelhetnek a Putyin legbelsőbb köre, illetve orosz energiatermelők elleni akciók, de nukleáris opcióként felmerült Oroszország kizárása a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből is.

Az amerikai elnök csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is egyeztet.

Címlapkép: Chip Somodevilla/Getty Images

Neked Ajánljuk