Biden: Ez nem tiltakozás volt, hanem káosz, amiért Trump a hibás – Index.hu

“Hazai terroristának” nevezte csütörtökön az előző nap az amerikai törvényhozás épületét ostromló lázadókat Joe Biden megválasztott amerikai elnök, aki Donald Trump távozó elnököt okolta a fővárost megrázó erőszak miatt.

A kongresszus biztonságát megsértő Trump-támogatók tiltakozása szerdán

nem eltérő vélemény, nem rendetlenség, nem tiltakozás volt, hanem káosz

– mondta a megválasztott elnök.

Trumpnak az ország demokratikus intézményeinek szétverésére irányuló tettei közvetlen következménye volt a washingtoni támadás – jelentette ki Biden.

Nemcsak Biden, de Chris Miller amerikai ügyvezető védelmi miniszter is elítélte az amerikai törvényhozás székházánál elkövetett erőszakot.

A tegnapi capitoliumi erőszak elítélendő és az Egyesült Államok alkotmányának elveit sértő tett volt

– olvasható Chris Miller nyilatkozatában.

“Lehetséges, hogy tegnap megrepedt a köztársaságunk, de a törvényhozóink eltökéltsége a nemzet ügyeinek intézése iránt nem ingadozik” – írta Miller, hozzátéve, hogya Pentagon készen áll arra, hogy Joe Biden megválasztott demokrata párti elnök január 20-án békésen vehesse át a hatalmat.

Mint ismert, szerda este a távozó elnök több száz híve ostromolta meg a Capitoliumot, ahol a kongresszus és a szenátus a Joe Biden megválasztott elnökre eladott elektori szavazatok hitelesítése céljából tartott együttes ülést.

A tiltakozókat a nemzeti gárda segítségével távolították el az épületből, az összetűzésben négy ember életét vesztette. Előzőleg Trump beszédet mondott a hívei előtt.

Mentsék fel!

Csütörtökön Donald Trumpnak az elnöki hivatalból való azonnali felmentését követelte Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke az Egyesült Államok alkotmányának 25. kiegészítése alapján. Ennek értelmében a kormány tagjainak többsége vagy egy kongresszus által kijelölt testület az alelnök vezetésével alkalmatlannak nyilváníthatja az elnököt feladatai ellátására.

A Facebook és az Instagram Trump oldalát az elnöki mandátuma végégig zárolta.

Neked Ajánljuk