Belarusz önkéntesek is harcolnak Mariupolban – Mandiner

A fehérorosz zászlóalj néhány tagja az ukránok oldalán harcol a körülzárt Azovsztal acélműben.

Egy Ukrajnában szolgáló belarusz önkéntes zászlóalj közölte, hogy az orosz csapatok által körülzárt mariupoli Azovsztal üzemben legalább öt tagja is harcol ukrán oldalon.  

A Kasztusz Kalinovszkij 19. századi forradalmár nevét viselő zászlóalj márciusban alakult, tagjai belarusz katonák és Ukrajnába emigrált belarusz állampolgárok, akik javarészt az Aljakszandr Lukasenka újbóli elnöki beiktatása elleni 2020-as vérbe fojtott minszki tüntetésekben vettek részt.

A zászlóalj képviselői az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint arról tájékoztattak, hogy utoljára négy nappal ezelőtt létesítettek kapcsolatot az Azovsztalban lévő fegyvereseikkel.

„Sikeresen harcolnak, és nemcsak kitartóan védekeznek, hanem időnként az ellenség felé is kitörnek, egészen a város utcáiig”

 – mondta el Jan Melnikov, a zászlóalj szóvivője.

Hozzátette, hogy információik szerint az üzemben tartózkodó katonák morálja megfelelő, de fogy a lőszerük, az élelmük és az ivóvizük, és 80 százalékuk megsebesült.

Becslések szerint mintegy kétezer katona lehet a körülbelül 11 ezer négyzetkilométeren elterülő, kiterjedt alagútrendszerrel és földalatti bunkerekkel rendelkező gyárkomplexum területén.

A belarusz katonák szerint Mariupolban patthelyzet alakult ki. Szerintük most lehetetlen az orosz blokádot megszüntetni, mert Ukrajna továbbra sem rendelkezik az ehhez szükséges tüzérséggel és légvédelemmel. A nehézséget az is jelenti, hogy a Donyeck megyei kikötőváros túl közel van az orosz határhoz, emellett a tengeri útvonalakat is elzárták az oroszok, így abból az irányból sem kaphatnak a város védői ukrán támogatást.

(MTI)

Nyitókép: MARIE-LAURE MESSANA / INTERIOR MINISTRY OF THE DONETSK PEOPLE’S REPUBLIC / AFP

Neked Ajánljuk