Bejelentette Putyin a megszállt megyék Oroszországhoz való csatlakozását – Portfolio

Oroszország február végén ismerte el független államokként a “Luhanszki és Donyecki Népköztársaságokat”, a héten pedig népszavazásokat tartottak arról, hogy az említett két szakadár terület, valamint a részben orosz megszállás alatt álló, Ukrajnához tartozó Herszon és Zaporizzsja megyék csatlakozzanak az Orosz Föderációhoz.

Zaporizzsja és Herszon függetlenségét péntek reggel ismerte el Moszkva.

Dmitrij Peszkov Kreml szóvivő szerint innentől minden, az említett négy megyét érő támadás egyenlő egy Oroszország elleni támadással.

Putyin felszólította Kijevet arra, hogy azonnali hatállyal szűntessék be az érintett megyékben folytatott katonai műveleteket, és üljenek tárgyalóasztalhoz Moszkvával.

Ez az egyetlen út a békéhez. Minden eszközt hajlandóak vagyunk bevetni a népünk védelme érdekében. Újraépítjük az Ukrajna által lerombolt infrastrukúrát.

Az orosz elnök szerint a nyugat minden adandó alkalommal megkísérelte letaszítani Oroszországot a történelemben kiérdemelt helyéről, és az ukrajnai konfliktus ezen kísérletek egyike. Putyin szerint

a nyugat ellenez mindent, ami tradicionális, ami szuverén, Oroszország azonban szembeszáll az Egyesült Államok egyeduralmával, és soha nem lesz a nyugat vazallusa.

Oroszország a Nyugat agresszív külpolitikája miatt nem hajlandó többé a nyugati játékszabályok szerint játszani. Emlékeztetnünk kell a Nyugatot arra, hogy a kolonialista politikájuk, az India, Afrika és Kína ellen elkövetett atrocitások nem maradhatnak büntetlenül – mondta az elnök.

A Kreml szerint az Egyesült Államok a mai napig megszállás alatt tart olyan államokat, mint Dél-Korea, Japán, vagy Németország, miközben vegyifegyvereket fejlesztenek, és emberkísérleteket végeznek.

Putyin megemlítette az ukrajnai gabonaexportok témakörét is: véleménye szerint az Ukrajnából kivitt gabonát csak a gazdag országoknak juttatják el, míg a világ szegényebb régióiban éheznek az emberek.

Hozzátette azt is, hogy az Egyesült Államok által erőltetett szankciók vezettek ahhoz, hogy az Egyesült Királyság a terrorizmus eszközeit alkalmazva felrobbantsa az Északi Áramlat gázvezetékeket.

Az államfő szerint a begyűrűző globális gazdasági és élelmezési válság is egy nyugati kreálmány, melynek célja az, hogy minden, nyugati értékekkel szembeszálló államot megtörjenek, ide értve Oroszországot is.

Azért akarnak kifosztani minket, hogy a saját zsebüket tömjék.

Putyin szerint a világ lakosságának többsége az oroszok ügyét, az „antikolonialista szabadságharcot” támogatja. Jól mutatja szerinte ezt az, hogy még az Egyesült Államokban is vannak támogatóik.

Meg kell védenünk a gyermekeinket és az unokáinkat attól a nyugati kísérlettől, melynek célja a lelkük és a nemzeti öntudatuk megtörése.

Mit jelenthet putyin beszéde a háború további alakulására nézve?

Nehéz pontosan megállapítani azt, hogy az orosz államfő által elmondottak hogyan befolyásolhatják az ukrajnai konfliktust. A korábbi, ukrán politikusok által tett nyilatkozatok alapján kicsi az esélye annak, hogy Kijev leállítaná az ország keleti felében zajló hadműveleteket, melyek a Kreml álláspontja szerint a továbbiakban egyenlőek egy Oroszországot érő támadással.

Egy ilyen esetben a Kremlnek joga van elrendelni a teljes mozgósítást, illetve bevetni a nukleáris arzenálját, ugyanakkor egyik válaszlépésre sincs túl nagy esély.

A részleges mozgósítás körüli káoszt moszkvának nem sikerült orvosolnia, így nagy a veszélye annak, hogy egy szélesebb körű mozgósítás még nagyobb felfordulást eredményezne az országban.

Az, hogy Moszkva esetleg atomfegyvert vessen be Ukrajna területén szintén rendkívül veszélyes lépés, mely egyáltalán nem biztos, hogy megtöri az ukrán csapatok harci szellemét, annál valószínűbb azonban az, hogy közelebb sodorja Oroszországot a teljes nemzetközi elszigetelődéshez.

Az orosz atomcsapás esélyeiről itt írtunk bővebben:

Nem hordoz túl nagy súlyt Putyin azon kijelentése sem, mely szerint a világ lakóinak döntő többsége az Oroszok oldalán áll.

A Moszkvával jó kapcsolatot ápoló Kína, és India éppen a hetekben szólította fel önmérsékletre az orosz elnököt, a belső-ázsiai posztszovjet tagállamok egymás után utasítják el a népszavazás eredményét, a nyugati hatalmak pedig egységesen állnak ki Ukrajna egysége mellett.

Azt, hogy a szerződések aláírását követően Moszkva lépéskényszerbe került kezelhetjük tényként, azt azonban, hogy pontosan milyen lépéseket fog megtenni, és hogy ezek javíthatnak-e az ukrajnai helyzeten pillanatnyilag korai lenne megítélni.

A címlapkép forrása: Shutterstock

Neked Ajánljuk