Balázs Péter: Damoklész kardja ott függ Orbán feje fölött – Mandiner

A volt külügyminiszter szerint az Uniónak színt kell vallania, hogy tud és akar-e feltételeket érvényesíteni.

Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn közleményben jelentette be, hogy a magyar kormány hivatalos levélben válaszolt az Európai Bizottságnak a jogállamisági eljárással kapcsolatos felvetéseire. „A magyar Kormány átfogó intézkedéscsomagot tett le az asztalra azzal a céllal, hogy a Bizottság valamennyi aggályát orvosolja” – közölte. Varga szerint a választ intenzív egyeztetés előzte meg. „Egy hónap alatt 10 videókonferenciát és számos megbeszélést tartottunk a Bizottsággal, százat is meghaladja a köröztetett és egyeztetett intézkedési tervezetek száma”.

Erről a válaszról kérdezte Balázs Pétert volt uniós biztost, korábbi külügyminisztert a Klubrádió, aki azt mondta: „a dráma gyorsul”, de nem tudjuk, hogy mennyire közeledett a kormány által írott, állítólag nagyon részletes levél az Európai Unió normáihoz, elvárásaihoz – fogalmazott az egykori külügyér. Szerinte furcsa a szereposztás, hogy Varga Judit írta alá a levelet és Navracsics Tibor tárgyal, tehát „megegyezésre hajló, mosolygós diplomatát küldtek Brüsszelbe, miközben a külügyminisztérium sehol”

Balázs Péter értékelése szerint „Damoklész kardja ott függ Orbán feje fölött, hogy az eddigi pávatáncokkal eljut-e a falig”, és szerinte az Uniónak is színt kell vallania, hogy tud és akar-e feltételeket érvényesíteni.

A teljes beszélgetést ide kattintva hallgathatja vissza.

Fotó: Balogh Zoltán

Neked Ajánljuk