Az ukrán külügyminiszter már a hetedik szankciós csomagról beszél – Index.hu

A hatodik szankciós csomag az Európai Unió egységpróbája volt – vélekedett Dmitro Kuleba ukrán külügyér. Mint mondta, kétes érzései vannak az orosz olajembargóval kapcsolatban. Egyrészt örül, mert végre megszületett a megállapodás, és a Sberbankot is leválasztják a SWIFT-rendszerről. Másrészt azonban elmondta, hogy ezzel a döntéssel azt közvetíti az unió, hogy nincs egység, ugyanis a vezetéken érkező kőolajra nem vonatkozik a szankció.

Az ukrán külügy azonban a Polsat Newsnak adott interjújában reményét fejezte ki, miszerint a hetedik szankciós csomagban már megmutatkozik az Európai Unió egysége.

Az embargó nem csak Ukrajna támogatásáról szól, hanem egész Európa támogatásáról. Amikor az olajembargót alkalmazzuk, Oroszország nemcsak eurómilliárdokat veszít, amelyeket Ukrajna elleni agressziójára fordít, de az európai gazdaság sem függ már annyira Oroszország energiaforrásaitól

– fogalmazott a külügyminiszter, aki szerint „Oroszország utálja Európát”, és „Vlagyimir Putyin hazudik a vezetők szemébe”.

Az EU-s csatlakozással kapcsolatban elmondta: elengedhetetlen, hogy Ukrajna része legyen az uniónak. Szerinte a tagjelölti státuszt már júniusban megkaphatja az ország.

Azovsztallal kapcsolatban elmondta, hogy az acélgyár védői hadifoglyok Oroszországban, és minden erejükkel azon dolgoznak, hogy az ukrán hatóságok által ellenőrzött területekre szállítsák őket.

Olyan emberekről beszélünk, akik teljesítették katonai kötelességüket és szeretik hazájukat. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy garantáljuk biztonságukat

– mondta Dmitro Kuleba.

Elárulta azt is, hogy jelenleg nem folytatnak béketárgyalásokat Oroszországgal, ezért pedig Moszkvát teszi felelőssé. Mint mondta:

Naponta kimondják (az orosz vezetés – a szerk.), hogy Ukrajna háborús bűnös és készek a tárgyalásra, de továbbra is teljeskörűen támadják Donbászt, és megpróbálják illegálisan annektálni déli régióinkat.

Elismerte, hogy az orosz csapatok Donbászban jelentős előnnyel bírnak, ha tüzérségi és rakétarendszerekről van szó. Mint mondta, „ez az egyetlen stratégiai előnyük. Minden más tekintetben jobban harcolunk, mint ők”. Kuleba szerint most a legfontosabb, hogy minél több lőszert és fegyvert szerezzen be Ukrajna.

Még mindig nem kapunk annyi fegyvert nyugatról, amennyire szükségünk van. Ha mindenünk meglenne, akkor most nem lennének utcai harcok Szeverodonyeckben, felszabadítanánk Herszont, és megindítanánk az ellentámadást Donbászban

– vélekedett az ukrán külügyér. „A háború addig fog tartani, ameddig Ukrajna nem győz” – mondta Dmitro Kuleba.

(Borítókép: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Világgazdasági Fórum (WEF) éves davosi találkozóján 2022. május 25-én. Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP)

Neked Ajánljuk