Az ukrán erők komoly sikereket könyvelhettek el Limannál – az orosz-ukrán háború szombati hírei – hvg.hu

Az orosz védelmi minisztérium megmagyarázta a limani orosz visszavonulást. Közlésében a tárca előbb azonban az orosz erők sikereit igyekezett felsorolni, mondván: 24 óra alatt több mint 200 ukrán katonát öltek meg és 14 páncélozott járművet semmisítettek meg.

Azonban – folytatódott a védelmi minisztérium szóvivőjének ismertetése – “az elszenvedett veszteségek ellenére, jelentős erő- és eszköztöbbséggel rendelkezve az ellenség tartalékokat vont be és folytatta az offenzívát”, végül ezért kellett az orosz csapatokat kivonni.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy kivonták a csapatokat a kelet-ukrajnai Liman stratégiai fontosságú városából. “A bekerítés veszélye miatt a csapatokat jobb pozíciókba vonták vissza” – idézik az orosz állami hírügynökségek a tárcát.

Az Eni közölte: szombaton nullára csökkent a tarvisiói belépési pontnál az érkező gáz mennyisége.

Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke osztotta meg azt a videót, amelyen ukrán katonák tűznek ki egy zászlót Liman városánál. Ezt a régiót május óta foglalták el az orosz erők, akiket most az ukrán katonák körbekerítettek. Szerhij Cserevaty, az ukrán fegyveres erők keleti csapatainak szóvivője azt mondta, Liman visszafoglalása fontos lépés a Donbasz felszabadítása felé.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik főtanácsadója, Mihajlo Podoljak szerint “a tárgyalások lehetségesek”, de “az új orosz elnökkel”. Podoljak szombaton twitteren azt írta, nincs értelme tárgyalni azokkal, akik “csontokon táncolnak” – ezzel a Guardian híre szerint Putyinra és más tisztségviselőkre utalt.

Mette Frederiksen dán miniszterelnök Downing Street-i találkozóján megosztotta brit kollégájával, Liz Truss-szal a sérült Északi Áramlat vezetékekkel kapcsolatos legfontosabb információkat. Frederiksen a Guardian beszámolója szerint azt mondta:

a dán hatóságok azt mondták, hogy ez nem baleset, ez szabotázs és kritikus infrastruktúráról van szó.

Nagy-Britannia és Dánia is megerősítette Ukrajnának nyújtott támogatását, miután Vlagyimir Putyin pénteken négy régiót annektált.

Mette Frederiksen dán miniszterelnök

©

Kudarcot vallott az orosz katonák minden kitörési kísérlete Limannál az ukrán erők szóvivője szerint. Szerhij Cserevaty, az ukrán fegyveres erők keleti csapatainak szóvivője azt mondta, az orosz katonák egy nagyobb csoportját bekerítették, a Liman körüli településeket pedig visszafoglalták. Liman visszafoglalása lehetővé tenné, hogy további orosz kézen lévő városokat vegyenek vissza. A szóvivő hozzátette, hogy a mostani eredmény pszichológiai szempontból is nagyon fontos, mert az ukrán erők elkezdték diktálni a történéseket, és nemcsak védekeznek.

A brit védelmi minisztérium szerint Oroszország terjeszkedési stratégiája “olyan civilek megölését eredményezte, akikről most azt állítja, hogy saját állampolgárai”. A Guardian írt a szombat reggel közzétett legújabb brit hírszerzési jelentésről, miszerint Oroszország “stratégiailag értékes katonai eszközöket” használ fel a taktikai előny megszerzésére tett kísérletek során. Ebben az is szerepel,hogy Oroszország “szinte biztosan” csapást mért egy konvojra Zaporizzsja városánál pénteken, ahol a helyi média 25 civil haláláról és 50-nél több sebesültről írt.

Ukrajna bekerítette az orosz erőket egy Moszkva számára kulcsfontosságú terület körül, a keleti Liman városánál, itt még folyamatban van a hadművelet. Limannál úgy ötezer orosz katona volt, de a csapatok bekerítésével veszteségeket kellett elkönyvelniük – közölte az ukrán keleti erők szóvivője. Mouton Izjum elesett, Liman városa maradt az oroszok legfontosabb északi hídfőállása a donbaszi offenzíva lebonyolításához. Ebben a térségben hetek óta heves harcok vannak.

Neked Ajánljuk