Az ukrán elnök a tavaly valóságos háborút nyerő azeri diktátorral harcolna a hibrid háborús fenyegetés ellen – 444.hu

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Ilham Aliyev azeri államfő pénteken Kijevben közös nyilatkozatot írt alá az MTI híre szerint, amelyben megerősítették, hogy támogatják egymás államának szuverenitását, területi integritását, valamint közösen lépnek fel az orosz hibridháborús fenyegetésekkel szemben.

A nyilatkozatban az államfők kiemelték, hogy békét és stabilitást szeretnének a Fekete- és a Kaszpi-tenger térségében. A két államfő közös sajtótájékoztatóján Zelenszkij hangsúlyozta, a nyilatkozat a globális kihívások tekintetében Ukrajna és Azerbajdzsán nézeteinek közelségéről tanúskodik. Megjegyezte, hogy Aliyev kijevi látogatása egybeesik az ukrán–azeri diplomáciai kapcsolatok felvételének harmincadik évfordulójával.

Az ukrán elnök kiemelte, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom – hétéves rekordot megdöntve – csaknem elérte az évi egymilliárd dollárt. Ukrajna és Azerbajdzsán célul tűzte ki, hogy 2024-ig megduplázzák a kétoldalú kereskedelem nagyságát, növelik a közös beruházásokat, különös tekintettel az infrastrukturális projektekre mindkét országban.

Aliyev kijevi látogatása keretében hat dokumentumot írtak alá a két ország minisztériumainak, illetve gáz- és olajtársaságainak vezetői.

Azerbajdzsán 2020 szeptemberében támadást indított a harminc éven át örmény ellenőrzés alatt álló Hegyi-Karabah Köztársaság ellen. A háború másfél hónapon át tartott, és egyértelmű azeri győzelemmel, a szóban forgó területek annektálásával végződött.

Két jó barát


Fotó:
SERGEI SUPINSKY/AFP

Neked Ajánljuk