Az ukrajnai háború okozhatja Putyin vesztét, belső köre buktathatja meg – Index.hu

Christopher Clark cambridge-i akadémikus arra szólította fel munkájának német politikai elitben élő tisztelőit, hogy ne vonjanak összehasonlítást az ukrajnai konfliktussal, és arra figyelmeztetett, hogy az 1914 és 2022 közötti párhuzamok hibásak.

A történész beszámolója a globális konfliktusba való belépés minden egyes főszereplőjének összetett logikájáról, az Alvajárók című könyvének 2013-as megjelenése után nemzetközi bestseller lett.

A könyv különösen nagy visszhangot keltett Németországban, ahol a nemzeti háborús bűnösség uralkodó narratívájával szemben kínált ellenvéleményt, és több mint 350 000 példányban kelt el.

Az Alvajárók különösen lelkes olvasókra talált a német politikai vezetők körében. Angela Merkel sürgette minisztereit, hogy olvassák el a könyvet. Clark azt hangsúlyozta, hogy az első világháború kitörése mögötti dinamika kevéssé hasonlít a jelenlegi ukrajnai helyzetre.

Nincs analógia 1914 és a mostani ukrajnai helyzet között. Az első világháború hihetetlenül szövevényes módon kezdődött. Míg az ukrajnai invázió esetében, 2014-ben és idén, egészen egyértelműen a béke megsértéséről van szó egyetlen hatalom részéről

– mutatott rá az ausztrál történész a Guardiannek adott berlini interjújában. „Ez egy teljesen más felállás. Nincs balkáni válság, Európa pedig nem egy bináris szövetségi rendszerpárra van felosztva. Európában Oroszország ezúttal elszigetelt.”

Clark elutasította a jelenlegi geopolitikai helyzet és a második világháború előestéjén kialakult helyzet közötti összehasonlítást is, amelyet azok kedvelnek, akik azzal vádolják Berlint, hogy megbékíti Moszkvát.

Én sem látom, hogy olyan lenne a helyzet, mint 1938-ban, és Putyin sem olyan, mint Hitler. Jobb hasonlat lenne a 19. századi opportunista orosz rablásokhoz hasonlítani – amelyekről mi nyugaton nem sokat tudunk, mert a legtöbbjük az Oszmán Birodalom rovására történt. A világ általában véve egyre inkább a 19. századra hasonlít: multipoláris és kiszámíthatatlan

– magyarázta az akadémikus, aki szerint az orosz kérdés megosztja a németeket.

„Scholz nem kígyóolaj-árus.  Szerintem egy német kancellár esetében teljesen helyénvaló, ha úgy látják, hogy vonakodik belekeveredni egy ekkora konfliktusba” – mondta a Cambridge-i történelem tanszék regius professzora. 

Neked Ajánljuk