Az oroszok sem vétózták meg az ENSZ Ukrajna melletti kiállását – Mandiner

A szervezet állásfoglalását Norvégia és Mexikó kezdeményezte.

Mély aggodalmát fejezte ki az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) pénteken Ukrajna békéje és biztonsága fenntartásának tekintetében, és támogatásáról biztosította António Guterres ENSZ-főtitkár békés rendezésre irányuló erőfeszítéseit pénteken kiadott állásfoglalásában, amely az első a témában az Ukrajna elleni orosz háború februári megindulása óta – számolt be a Világgazdaság.

Az állásfoglalást  – amely ellen Oroszország sem emelt vétót – Norvégia és Mexikó kezdeményezte. „Az ENSZ Biztonsági Tanácsa mély aggodalmát fejezi ki Ukrajna békéje és biztonsága fenntartásának tekintetében” – áll a szövegben. A BT „felidézi, hogy a tagállamok az Egyesült Nemzetek alapokmánya értelmében mindannyian kötelezettséget vállaltak nemzetközi vitáik békés eszközökkel történő rendezésére” – olvasható tovább a dokumentumban.

„Az ENSZ Biztonsági Tanácsa erős támogatásáról biztosítja ENSZ-főtitkár békés rendezésre irányuló erőfeszítéseit”

–  teszi hozzá a szöveg, amely egyben felkéri Guterrest, hogy tájékoztassa a testületet a fejleményekről. 

A portál emlékeztet arra is, hogy Guterres a múlt héten találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Moszkvában és Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel Kijevben.Tárgyalásai kövezték ki az utat, hogy a világszervezet a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) segítségével eddig csaknem ötszáz polgári személyt evakuált az orosz csapatok által ostromolt mariupoli Azovsztal gyárból.

A tizenöt tagú ENSZ BT legalább kilenc tagjának támogatása és az öt állandó tag – Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia – vétójának elmaradása szükséges egy határozat elfogadásához.

Moszkva az ENSZ BT-ben egy nappal az ukrajnai hadművelete megindulását tartott ülésen vétót emelt egy határozattervezet ellen, amely elítélte volna a katonai akciót.

Akkor Kína, India és az Egyesült Arab Emírségek tartózkodott a voksoláson. Az ENSZ 193 tagú közgyűlése azonban, ahol nem lehet vétózni, már két elmarasztaló határozatot is elfogadott, amelyek ugyanakkor nem bírnak kötelező erővel – derült ki a cikkből.

Nyitókép: Pixabay

Neked Ajánljuk