„Az orkok meglógtak a szkíták aranyával!” – mondja Melitopol polgármestere – Mandiner

A műtárgyakat fehér köpenyes szakértők vitték el a város múzeumából, mögöttük fegyveres orosz katonák álltak.

A New York Times értesülései szerint az oroszok nemcsak gabonát tulajdonítanak el a megszállt területeken, hanem a múzeumokat is fosztogatják. Legutóbb a melitopoli múzeumból vittek el értékes kiállítási darabokat, köztük több száz éves aranytárgyakat is.

„Az orkok meglógtak a szkíták aranyával!”

– így reagált Ukrajna legnagyobb és legdrágább múzeumi gyűjtemények elrablására a város polgármestere.

Sajtóértesülések: a műtárgyakat fehér köpenyes, gumikesztyűs szakértők vitték el

A New York Times cikkéből kiderül, hogy nem szimpla fosztogatásról volt szó, a műtárgyakat fehér köpenyes, gumikesztyűs szakértők vitték el a helyi múzeumból, mögöttük pedig fegyveres orosz katonák álltak, akiket az ukrán szlengben „orkoknak” hívnak. Az eltulajdonított tárgyak között van olyan szkíta aranytárgy, ami feltehetőleg a 4. századból származik.

Mariupolban is zsákmányoltak értékes műtárgyakat

A cikk szerint Mariupolban is figyeltek arra az oroszok, hogy legalább az értékes műtárgyakban ne essen kár, és a helyi múzeumból festményeket, szobrokat és keresztény ikonokat loptak el. Más településeken ugyanakkor az orosz megszállók ortodox templomokat, nemzeti műemlékeket és kulturális örökségnek számító helyszíneket pusztítottak el. Ukrán hivatalnokok szerint

nagyjából 250 olyan múzeum vagy hasonló intézmény van, amiben komoly károk keletkeztek az orosz támadások miatt.

Ukrán szakértők: Az ukrán kultúrát is el akarják törölni a Föld színéről

Ukrán szakértők és muzeológusok pedig arról beszélnek, hogy az orosz fosztogatások és kulturális intézmények elpusztítása is arra mutat rá, hogy Oroszország a kultúrájával együtt akarja eltörölni Ukrajnát és az ukrán népet a Föld színéről – írta a New York Times.

Nyitóképen megrongált múzeum udvara Mariupolban. Fotó: ALEXEY KUDENKO / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP

Neked Ajánljuk