Az Iszlám Állam robbantott Kabulban, 12 amerikai katona is meghalt, Biden beszédet mond – Portfolio

Az Iszlám Állam egy közleményben magára vállalta a kabuli reptéren csütörtökön a tömegben végrehajtott öngyilkos merényleteket és azt hangsúlyozta, hogy az amerikai hadsereg tolmácsai és segítői voltak a cselekmények célpontjai.

A Reuters tudósítása szerint a tálibok – akik szintén ellenségesen viszonyulnak az Iszlám Államhoz – azt közölték, hogy 13 halottja van az eseményeknek, miközben videófelvételek világosan mutatják, hogy sajnos sokkal több, több tucatnyi a halálos áldozat.

A 2001-ben kezdődött amerikai megszállás óta a mai tucatnyi áldozattal együtt mintegy 2500 amerikai katona esett el Afganisztánban.

A robbantások előtt az amerikai és brit, illetve egyéb szövetséges országok sorozatos figyelmeztetéseket adtak ki a kabuli reptér körül feltorlódott tömegnek, állampolgáraiknak, hogy azonnal próbálják elhagyni a térséget, mert biztonsági fenyegetésről szereztek tudomást.

A hírügynökség azt írja, hogy továbbra is hatalmas tömeg van feltorlódva a reptér beléptető kapui előtt és az amerikai hadsereg mintegy 5200 tagja szolgál a környéken. Az amerikai törénelem egyik legnagyobb eddigi evakuálási akciójában mostanáig mintegy 96 ezer embert menekítettek ki a szövetségesekkel együtt Afganisztánból, csupán tegnap 13400 embert és tegnapi jelzés szerint ebből mintegy 4500 amerikai állampolgár volt. Csütörtöki amerikai hatósági jelzés szerint még további mintegy 1000 amerikai rekedt az országban.

Címlapkép forrása: Getty Images

Neked Ajánljuk