Az EP megüzente: Moszkvának azonnal vissza kell vonnia Ukrajnát fenyegető csapatait – Mandiner.hu

Leszögezték, hogy egy esetleges katonai beavatkozásért Moszkva nagy árat fog fizetni.

Az orosz vezetésnek azonnal vissza kell vonnia Ukrajnát fenyegető csapatait, egy esetleges katonai beavatkozásért Moszkva nagy árat fog fizetni – szögezték le nagy többséggel elfogadott állásfoglalásukban csütörtökön az Európai Parlament képviselői.

A testület elítélte a szerinte jelenleg is zajló, nagyszabású orosz csapatösszevonást az ukrán határon:

a katonai művelet veszélyezteti az európai békét, stabilitást és biztonságot, és az a célja, hogy Oroszország Ukrajna kárára politikai engedményeket zsaroljon ki vele a Nyugattól”

– emelték ki az EP tagjai.

Mi is lenne az a „nagy ár”?

A képviselők többsége szerint az uniós tagállamoknak mielőbb meg kell egyezniük a moszkvai vezetés elleni gazdasági és pénzügyi szankciókban, hogy eltántorítsák Oroszországot egy Ukrajna elleni esetleges katonai támadástól.

A büntetőintézkedéseknek ki kell terjedniük az esetleges támadás tervezésében részt vevő tiszti karra és főtisztekre,

az orosz elnök közvetlen környezetére és az őt körülvevő oligarchákra és családjaikra. A szankcióknak továbbá magukban kell foglalniuk az Európai Unióba történő beutazás tilalmát, az érintettek EU-n belüli pénzeszközinek befagyasztását, illetve Oroszország kizárását a SWIFT pénzügyi rendszerből.

Az állásfoglalást megszavazó képviselők azt kérték, hogy az Európai Unió tegyen „hiteles erőfeszítést” az orosz energiaimporttól való uniós függés csökkentésére, és energiaügyekben is mutasson nagyobb szolidaritást Ukrajnával.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Jevgenyij Paulin

Neked Ajánljuk