Az ellenzéki pártok szerint szégyen, hogy Magyarország ma páriának számít a Joe Biden által összehívott demokráciacsúcson – 444.hu

Joe Biden amerikai elnök megtartotta nyitóelőadását a „Találkozó a demokráciáért” nevű online világkonferencián. Úgy látja, a demokrácia ma „jelentős és nyugtalanító” kihívásokkal szembesül a világban, amely azonban képes a megújulásra és saját hibáinak kijavítására.

Az elnök arról beszélt, hogy ebben a demokráciák számára kritikus pillanatban az országok vezetőinek össze kell fogniuk, és meg kell duplázniuk az erőfeszítéseiket a demokráciák megerősítésére. „Ez sürgős ügy. Az általunk látott adatok nagyrészt rossz irányba mutatnak” – mondta. Biden szerint az autokrata vezetők azzal igazolják elnyomó intézkedéseiket, hogy azok révén hatékonyabban lehet szembeszállni a mai kor kihívásaival. Elismerte, hogy az Egyesült Államoknak is folyamatosan küzdenie kell azért, hogy mindig szem előtt tartsa a demokratikus eszményeket.

Joe Biden beszédet intéz több mint 100 ország képviselőihez a demokráciacsúcs kezdetén. Magyarország nem volt köztük.


Fotó:
NICHOLAS KAMM/AFP

Elmondta azt is, hogy a demokráciát támogató nemzetközi közösségnek ki kell állnia azon értékek mellett, amelyek összekötik a tagjait, azaz a jogállamiság, a szólásszabadság, a gyülekezési szabadság, a sajtószabadság és a vallásszabadság mellett. Ez az a konferencia, amire Orbán Viktort nem hívták meg, ezért a magyar kormány megakadályozta, hogy az EU hivatalosan részt vehessen az eseményen.

A csúcstalálkozó alkalmából a magyar ellenzéki pártok közös sajtóközleményt adtak ki, melyben azt írják: üdvözlik az amerikai elnök által életre hívott demokrácia csúcstalálkozót és szégyenletesnek tartják, hogy Magyarország ezen azért nem vehet részt, mert a nemzetközi közösség nem partnert, hanem a demokráciát fenyegető veszélyt lát az Orbán-kormányban.Véleményük szerint a felelősséget azért, hogy hazánkat nem hívták meg a csúcsra, a jogállami normákat és a demokratikus elveket szisztematikusan megsértő Orbán-kormány viseli. Az ellenzéki pártok úgy látják, a világ demokráciainak és minden demokratának az a dolga, hogy felvegye a kesztyűt, kiálljon a történelem során a legjobbnak bizonyult politikai rendszer, a demokrácia megőrzése és terjesztése mellett. Emellett elutasítják azt is, hogy a liberális demokrácia modellje túlhaladott lenne. (AP, MTI)

Neked Ajánljuk