Az Egyesült Államok nem áll készen egy újabb járványra az egyik amerikai járványügyi vezető szerint – hvg.hu

Anne Schuchat szerint több pénzzel kell finanszírozni a közegészségügyet, illetve növelni kellene a stratégiai készleteket.

Koronavírus-járvány

Van-e visszatérés a “normalitáshoz” az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az “új” normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.

A közegészségügyi rendszer következetes, hosszú távú finanszírozása nélkül az Egyesült Államok nem áll készen egy esetleges újabb járványra – mondta pénteken a The Hill című amerikai hírportálnak adott nyilatkozatában Anne Schuchat, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatóhelyettese.

Az egészségügyi szakember szerint az ország a koronavírus-járványra sem volt felkészülve, mégpedig “a közegészségügyi infrastruktúra évek óta tartó rossz finanszírozása miatt.” Schuchat szerint a Covid-19 elleni küzdelem során a sürgősségi finanszírozás segített az egészségügyön.

Az igazgatóhelyettes szerint a legfontosabb tanulság az, hogy a közegészségügyet kell több pénzzel finanszírozni, ahelyett hogy csak a vészhelyzetekre reagálnánk. Schuchat a járvány másik “kemény tanulságának” nevezte, hogy

az Egyesült Államok stratégiai készlete sem volt megfelelő ahhoz, hogy ki tudják elégíteni a védőeszközök és lélegeztetőgépek iránti megnövekedett igényeket.

A szakember szerint a hiány továbbra is aggodalomra ad okot, de a kongresszus már foglalkozik a kérdéssel.

Joe Biden amerikai elnök május elején jelentette be legújabb, a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos célját, amely szerint július 4-éig 160 millió felnőtt amerikai a koronavírus elleni védettséghez szükséges minden oltását megkapja. Biden akkor azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok nemzeti ünnepéig, a július 4-ei függetlenség napjáig a felnőtt lakosság 70 százalékának legalább egy adag vakcinát beadnak.

Szakértők szerint fennáll a veszélye, hogy az ország nem tudja teljesíteni az elnök által kitűzött célt, mivel az oltások iránti érdeklődés jelentősen visszaesett. Az egészségügyi tisztviselők jelenleg azért dolgoznak, hogy elérjék azokat az embereket, akik nem jutottak hozzá az oltáshoz és azokat, akik eddig nem voltak hajlandók beoltani magukat.

Neked Ajánljuk