Akik elmenekültek, 14 lefejezett holttestről beszéltek – Origo

Ismét civilekre támadtak fegyveresek a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén, Ituri tartományban – tudatták helyi civilek szombaton.

Dieudonné Malangayi, az egyik helyi civil szervezet vezetője elmondta, hogy szemtanúk, túlélők elmondása szerint a Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) nevű fegyveres szervezet emberei reggel érkeztek meg a Tsani Tsani és Mapasana feletti dombokhoz, ahol egész nap gyilkoltak. Akik elmenekültek, 14 lefejezett holttestről számoltak be, és ez a szám várhatóan még nem végleges” – mondta el Malangayi, hozzátéve, hogy a fegyveresek jelenlétét már pénteken jelentették a hatóságoknak, de a katonaság egyelőre nem tett semmit.

Az ADF eredetileg ugandai muszlim lázadókból jött létre, és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet a közép-afrikai szárnyaként hivatkozik rájuk.

A kongói katolikus egyház összesítése szerint az ADF 2013 óta legalább 6000 civilt ölt meg, s ezzel ez a leggyilkosabb fegyveres szervezet a Kongói DK keleti részén. Az állami hatóságok május elején rendkívüli állapotot hirdette Ituriban és a szomszédos Észak-Kivu tartományban, hogy véget vessenek az ADF és a lakosságot terrorizáló más fegyveres csoportok tevékenységének a térségben.

Neked Ajánljuk