A tálibok azt állítják, elfoglalták Pandzsírt, az ellenállók szerint ez hazugság – 24.hu

Az Afganisztánban nemrég hatalomra került radikális iszlamista tálibok pénteken azt állították, hogy elfoglalták az eddig ellenállást tanúsító Pandzsír tartományt, az ottani ellenállók szerint ez hazugság.

A radikális iszlamisták három forrása is azt közölte a Reuters hírügynökség szerint, hogy kezükre került a tartomány, s ezzel Afganisztán teljes területe immár az övék. Nem sokkal korábban a Yeni Safak török napilap is a tálib erőknek utolsóként ellenálló tartomány elestéről jelentett az internetes oldalán, helyi tudósítójára hivatkozva.

A török lap beszámolója szerint a tálibok örömünnepet ülnek és fegyvereikből lőszerzáporral szórják be az eget.

A mindenható Allah kegyelméből egész Afganisztán felett átvettük az ellenőrzést. A bajkeverőket legyőztük és Pandzsír most már az uralmunk alá került

– hangsúlyozta egy tálib parancsnok a Reuters szerint.

Közlését egyelőre nem sikerült független forrásból megerősíteni. A BBC brit műsorszolgáltató később arról adott hírt, hogy a pandzsíri ellenállók tagadták a tálibok állításait.

Ali Nazari, a Nemzeti Ellenállási Front (NRF) szóvivője szerint gyakorlatilag visszaverték az ország többi részében hatalmon lévő radikális iszlamistákat.

A tálibok propagandagépezete ugyanazt szajkózza, hogy Pandzsír elesett, ami – mint az elmúlt héten megbizonyosodhattunk róla – hazugság, és ennek pont az ellenkezője igaz, hogy az NRF meghátrálásra kényszerített őket

– mondta a szóvivő a BBC globális televíziós hírcsatornájának, a BBC World Newsnak nyilatkozva.

Nazari szerint az NRF erői bekerítették és megostromolták a tálib harcosokat a völgy északkeleti részén.

Van néhány száz tálib, aki csapdába került. És eközben kifogynak a lőszerből, és jelenleg már tárgyalnak a megadás feltételeiről

– mondta.

Amrulla Száleh volt afgán alelnök, a pandzsíri ellenállás egyik vezéralakja egyidejűleg a Tolo News afgán televíziónak nyilatkozva hazugságnak nevezte azokat a jelentéseket, miszerint elmenekült volna az országból, egyúttal közölte: Pandzsírban marad.

A nap folyamán a tálibok azt állították, hogy Amrulla Száleh a pandzsíri ellenállók parancsnokaival együtt Tádzsikisztánba menekült.

Már állítólagos távozásának hírét követően Száleh – aki Asraf Gáni volt elnök külföldre menekülését követően az alkotmányra hivatkozva magát nevezte meg az államfői tisztség jogos betöltőjeként – a Twitteren írt a pandzsíri lakosság szörnyű megpróbáltatásairól.

A tálibok elzárták a humanitárius segélyek útját Pandzsírba, etnikai alapon szűrik az utazókat, a hadköteles korú pandzsíri férfiakat aknamezőkre hajtják, lekapcsolták a telefon- és áramszolgálatást, és még gyógyszert sem engednek be a területre. Az emberek csak kis összegű készpénzt tarthatnak maguknál

– írta mikroblogján.

Az Afganisztánban augusztus közepén ismét hatalomra került tálibok Pandzsír kivételével az összes tartományt ellenőrzésük alá vonták. A Kabulhoz közel eső, észak-keleti tartomány politikai engedmények fejében történő átadásáról folytatott tárgyalások gyorsan kudarcba fulladtak és a tálibok úgy döntöttek, erővel szerzik meg Pandzsírt, amelyre az 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt nem tudták kiterjeszteni hatalmukat. Pandzsír volt egyébként az Egyesült Államokkal 2001-ben a tálibokkal szemben szövetkező Északi Szövetség fellegvára.

A mostani ellenállást az afgán hadsereg régióba menekült alakulatai és a helyi erők alkotják. Sokan a hatalomból elűzött afgán kormány tagjai közül is oda menekültek. A katonai ellenállás Ahmad Maszúd körül szerveződött, aki a 2001. szeptember 9-én meggyilkolt Ahmad Sah Maszúd, a tálibellenes küzdelem vezéralakjának a fia.

(MTI)

Neked Ajánljuk