A németek tarackot ugyan küldtek Ukrajnába – de pótalkatrészt már nem – Mandiner

A Spiegel égetőnek nevezte az alkatrészek hiányát.

A németek a háború februári kitörése óta 14 PzH 2000 típusú önjáró ágyút szállítottak Ukrajnának, azonban most váratlan problémák merültek fel: A SPIEGEL információi szerint a pótalkatrészekből „égető hiány”.

A német lap hozzátette, hogy a tarackokhoz szükséges alkatrészekek megrendelésében elkövetett hibák egyre inkább veszélyeztetik az Ukrajnában lévő német önjáró páncélosok felhasználhatóságát. 

Mint írták, a tarackokkal

naponta mintegy 300 lövést adnak le átlagosan az ukránok, ami nagyon megviseli a fegyverrendszereket, ezért gyakran javításra szorulnak.

Ki kellett belezni egy ágyút

A SPIEGEL arról is beszámolt, hogy nemrégiben hat ágyút szállítottak Litvániába javításra. Mivel azonban az ágyúkhoz szükséges pótalkatrészek nem álltak rendelkezésre sem az iparban, sem a Bundeswehrnél, a technikusok kénytelenek voltak „kibelezni” az egyik ágyút, és azt egyelőre Litvániában hagyni.

A pótalkatrészek hiánya nem meglepő. A Bundeswehr beszerzési hivatala már a nyár végén sürgette a német védelmi minisztériumot, hogy rendeljen pótalkatrészcsomagokat az ágyúkhoz és a Mars II rakétavetőkhöz, mivel a speciális anyagoknak hosszú a szállítási ideje – tették hozzá. 

Nyitókép: Fotó az amerikai M777-es működéséről. Fotó: JUNG YEON-JE / AFP

Neked Ajánljuk