A német egészségügyi miniszter szerint negyedik oltásra is szükség lesz – 444.hu

A német szövetségi egészségügyi miniszter szerint az omikron variáns miatt a két adagból álló oltás és az emlékeztető oltás után negyedik adag is szükséges az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni vakcinából.

Karl Lauterbach a berlini sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta: egyelőre nincsenek adatok arról, hogy az emlékeztető oltás meddig véd az omikron változattól, de „tudósként abból indulok ki, hogy egy negyedik oltásra is szükség lesz”.
Fotó:
Omer Messinger/AFP

A szociáldemokrata politikust Németország leginkább elismert közegészségügyi szakértői között tartják számon. A kormány járványszakértő tagja azt mondta, az oltásnak fontos, de nem kizárólagos szerepe lesz a járvány legyőzésében, és meg fogják erősíteni az egészségügyi ellátórendszert is.

A kölni egyetem egészség-gazdaságtani és epidemiológiai intézetének (IGKE) politikai munkája miatt fizetés nélküli szabadságon lévő igazgatója elmondta, hogy a kormányzat már készül is az oltási kampány negyedik szakaszára: megrendelték a német BioNTech és az amerikai Pfizer közös fejlesztésű oltóanyagának az omikronra optimalizált változatát, amiből 80 millió adagra számítanak.

Németországban bezárják az éjszakai szórakozóhelyeket karácsony után. Az oltottaknál maximum 10 fős családi és magánrendezvényeket engedélyeznek, az oltatlanoknál még alacsonyabb ez a szám: legfeljebb két emberrel találkozhatnak, akikkel nem élnek egy háztartásban. Azzal számolnak, hogy heteken belül ott is az omikron lesz a domináns. (MTI)

Neked Ajánljuk