A NASA szondája által eltalált aszteroida tízezer kilométeres csóvát húz maga után – Index.hu

A Dart-projekt (Double asteroid redirection test) részeként hétfő éjjel a Dimorphos nevű aszteroidának ütközött a NASA űrhajója. A NASA első részletgazdag felvételeit az úttörő „bolygóvédelmi kísérletről” ide kattintva tekintheti meg, ahogy egy űrhajó egy távoli aszteroidának ütközött, hogy eltérítse azt a pályájáról.

Egy chilei teleszkóp az ütközés után rögzítette, hogy egy üstökösszerű füstfelhő terjedt az óriás szikla mögött – írja a BBC.

A szonda a múlt héten zuhant le, hogy tesztelje, el lehet-e téríteni a pályájáról a Földet fenyegető aszteroidákat. A tudósok azon dolgoznak, hogy megállapítsák, sikeres volt-e a teszt, és megváltozott-e az aszteroida pályája.

Lori Glaze, a NASA bolygótudományi igazgatója az ütköztetés után úgy nyilatkozott:

Az emberiség új korszakába lépünk, egy olyan korszakba, amelyben képesek lehetünk olyan veszélytől is megvédeni magunkat, mint egy aszteroida becsapódása. Ez csodálatos, még soha nem rendelkeztünk ilyen képességgel.

A chilei teleszkóp képén az aszteroida mögött füstfelhő látható, ami igazából törmelék. A felvételen látható csóva több mint tízezer kilométer hosszú, de mérete még nem végleges, további növekedés után feltehetően teljesen eloszlik. 

Hetek múlva kiderül, sikerült-e a küldetés

A rendkívüli képet két nappal az ütközés után készítették chilei csillagászok, akik a Southern Astrophysical Research Telescope (Soar) segítségével rögzítették a hatalmas nyomot.

A nyom több mint 10 000 kilométer hosszan húzódik, és várhatóan még hosszabb lesz, amíg teljesen szétoszlik, és úgy néz ki, mint a többi lebegő űrpor.

Elképesztő, milyen tisztán tudtuk megörökíteni az utóhatás szerkezetét és kiterjedését a becsapódást követő napokban

– mondta Teddy Kareta, a megfigyelésben részt vevő csillagász.

A törmeléknyomot az elkövetkező hetekben és hónapokban nyomon fogják követni Michael Knight, az amerikai Haditengerészeti Kutatási Laboratórium munkatársa szerint. A 325 millió dolláros Dart küldetés során a szonda szándékosan csapódott az aszteroidába, és közben megsemmisült az űreszköz. Még hetekbe telik, mire a tudósok biztosan megtudják, hogy kísérletük működött-e.

Lori Glaze, a NASA bolygótudományi igazgatója azonban meg volt győződve arról, hogy a küldetés során figyelemre méltó eredményt értek el.

A tudósok a Dimorphos aszteroida elmozdulását fogják megállapítani egy másik, Didymos nevű aszteroida körüli pályájának változásait vizsgálva.

Neked Ajánljuk