A krími robbanás után brutális orosz parancsnok érkezik Ukrajnába – Index.hu

A különleges hadművelet élére először az „aleppói mészárosként” is ismert Alekszander Dvornyikovot nevezték ki áprilisban. Őt azonban néhány héttel később lecserélték, és Gennagyij Zsidko vezérezredes, a védelmi minisztérium korábbi helyettese vette át a helyét. 

Úgy fest, hogy most újabb csere zajlott le ennél a tisztségnél. A Sky News szerint az orosz védelmi minisztérium is megerősítette, immár Szergej Szurovikin az ukrajnai hadművelet vezetője. 

Szurovikin – a Washington Post szerint – júniustól kezdve a déli orosz hadseregcsoportot vezette. Az orosz tábornokot a brit védelmi minisztérium nem túl hízelgő sorokkal jellemezte:

Szurovikin több mint harmincéves karrierjét a korrupció és brutalitás vádjai övezik

– írták róla. Az orosz tiszt 2022 februárja óta az Európai Unió szankciós listáján is szerepel.

Az orosz legfelsőbb katonai vezetésben egyébként már a hét korábbi felében is voltak változások. A Sky News szerint az öt katonai körzet közül kettőnek a vezetőjét menesztették a héten (egyikük a nyugati katonai körzet vezetője volt).

Így robbanthattak Putyin hídján a Krímben

Szombat hajnalban robbantásos akciót hajtottak végre a Krím félszigetet Oroszországgal összekötő, stratégiai fontosságú kercsi hídon. A detonációnak legalább három halálos áldozata volt, és azóta az is kiderült, hogy kit gyanúsítanak az akció elkövetésével.

A híd robbantásáról már korábban beszámoltunk, az orosz hatóságok először csak annyit közöltek, hogy egy vonat üzemanyagtartálya gyulladt ki a hídon. A részletekről bővebben itt olvashat.

(Borítókép: Robbanás a kercsi hídon 2022. október 8-án. Fotó: AFP)

Neked Ajánljuk