A háború kitörése óta először hagyhatja el az országot Zelenszkij – Mandiner

Júliusban a tervek szerint a a luganói ukrán konferenciára utazna.

A svájci Blick értesülései szerint, idén júliusban a svájci Luganóba érkezhet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, akit egy Ukrajnával kapcsolatos konferenciára várnak. A kiszivárgott információk szerint az eseményen Ignazio Cassis, a Svájci Államszövetség elnöke is részt venne. 

A konferencia szervezése még a háború előtt kezdődött, a fegyveres konfliktus kitörése óta azonban mindenki azt gondolta, hogy az ukrán elnök nem fog megjelenni az eseményen. A svájci lap azonban most arról értesült, hogy

a biztonsági szervek Zelenszkij fogadására készülnek.

A konferencia megnyitójára várják az ukrán elnököt

Zelenszkijnek ez lenne az első külföldi útja, mióta Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát. Az eseményt július 4-én és 5-én szervezik meg, az újság szerint a konferencia megnyitójára várják Zelenszkijt és Cassist is.

A Blick kitért arra is, hogy rajtuk kívül Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök érkezésére is számítanak a szervezők. A lap által megkérdezett szakértők azt mondták, hogy Zelenszkij az előkészületek ellenére bármelyik pillanatban lemondhatja a részvételt.

Egyelőre hivatalosan semmilyen információt nem erősítettek meg, mindössze annyit tudni, hogy Zelenszkij múlt szombaton a Twitteren számolt be arról, telefonon egyeztetett Cassis-szal, a megbeszélés egyik fő témája pedig a luganói ukrán konferencia volt.

Nyitóképen Volodomir Zelenszkij, ukrán elnök. Fotó: SERGEI SUPINSKY / AFP

Neked Ajánljuk