A francia általános iskolák fele bezárhat a tanársztrájk miatt – 444.hu

Évtizedek óta nem látott sztrájkra készülnek a tanárok Franciaországban. A tervek szerint 75 százalékuk nem fogja felvenni a munkát csütörtökön, ami azt jelenti, hogy az általános iskolák felében egyáltalán nem lesz tanítás.

A szakszervezetek azért tiltakoznak, mert szervezetlennek látják a kormány vírussal kapcsolatos intézkedéseit az iskolákban. Azt mondják, sem a dolgozókat, sem a gyerekeket nem sikerült megvédeni, nem szervezték meg a fertőzött tanárok pótlását, miközben az iskolákban ki se látnak a kontaktkutatásból és a tesztelésből.

Ahogy Európában máshol, Franciaországban is az omikron variáns terjed, ami rövid idő alatt nagyon sok embert fertőzött meg. Párizs környékén az általános és középiskolás gyerekek öt százaléka kapta el igazoltan a vírust múlt héten, a 15-17 éveseknél ugyanez hat százalék. (Magyarországon nem közölnek ilyen számokat, ezért nem tudjuk összehasonlítani.)

Jean Castex miniszterelnök egy marseille-i iskolában decemberben


Fotó:
NICOLAS TUCAT/AFP

Egészségügyi és oktatási szakértők szeretnék, ha kötelezővé tennék az iskolákban az FFP2-es maszkot, ha szén-dioxid-mérőkkel segítenék a hatékonyabb szellőzést, és visszatérnének ahhoz a korábbi szabályozáshoz, miszerint egyetlen igazolt fertőzöttnél haza kell küldeni az egész osztályt. A kormány az elmúlt időszakban többször alakított a szabályokon, még a téli szünet vége előtt, az utolsó órákban is várták a szülők és a tanárok, hogy közzétegyék a tudnivalókat.

A legfrissebb előírások szerint a gyerekeknek otthoni antigéntesztet kell végezniük, ha egy osztálytársukról kiderül, hogy koronavírusos. Azóta tömegek állnak a patikák bejáratánál, sokáig fagyoskodva a hidegben, hogy teszthez jussanak.

A kormány ugyanakkor pozitívumnak tartja, hogy az iskolákat régóta nem zárták be a járvány miatt. (AFP, Guardian)

Neked Ajánljuk