A felfüggesztett Fidesz képviselőjének is gratulált Manfred Weber – hvg.hu

Twitteren gratulált az Európai Néppárt EP-alelnökké választott képviselőinek Manfred Weber. A felsorolásból Járóka Lívia sem maradhatott ki, miközben a Fidesz tagsága még mindig fel van függesztve. Igaz, a rendelkezés csak a párttagságra, a frakcióra nem vonatkozik.

Az Európai Parlament szerdán választotta meg elnökét, az olasz David Sassolit és alelnökeit is – az utóbbi posztot 14 képviselő töltheti be. A tisztségviselők közé két magyar is bekerült: Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció listavezetője és Járóka Lívia, a Fidesz-KDNP képviselője is elég szavazatot kapott.

Míg Dobrev a szociáldemokrata frakcióban ül, Járóka továbbra is az Európai Néppárt képviselőcsoportjában dolgozik, ami azért is érdekes, mert Weber korábban kijelentette, hogy a Fidesz képviselői nem kaphatnak pozíciókat a politikai csoport irányító testületében. Úgy tűnik, az EP-alelnökség erre nem vonatkozik.

Az EP-alelnökök megbizatása két és fél évre szól. Dobrev Klárának ez az első parlamenti ciklusa, Járóka Lívia Magyarország csatlakozásakor, 2004-ben lett EP-képviselő, ahol 2014-ig folyamatosan dolgozott, majd 2017-ben, Pelczné Gáll Ildikó lemondása után visszatért.

Az ATV-nek Dobrev megválasztása után elmondta, hogy nem szavazta meg Járóka alelnökségét, fideszes képviselőtársa viszont gratulált a DK politikusának a megválasztásának, sőt az együttműködést sem zárta ki.

Az Európai Parlamentben egyébként kisebb vitát kavart, hogy az alelnökök nem kaptak arra lehetőséget, hogy bemutatkozzanak a szavazás előtt, ráadásul a szavazólistán csak a nevük és a pártcsaládjuk volt megjelölve. Donáth Anna, aki a Momentum színeiben jutott be az Európai Parlamentbe, Facebook-oldalán azt írta, hogy emiatt Járóka Líviát, mint néppárti politikust úgy választották meg, hogy a többség nem tudta, hogy Fidesz-tag.

„Annak a Fidesznek, amely Európa minden országában az EP kampány kulcselemeként szerepelt, mint az európai egységet aláásó, és az unió működését veszélyeztető példa. Ehhez képest Járóka Líviát egy szimbolikus, de igen nagy presztízsű pozícióra jelölték, majd választották meg” – írta.

Neked Ajánljuk