A Buckingham-palotában fogadta II. Erzsébet királynő Donald Trump elnököt – Origo

Megérkezett Londonba Donald Trump és felesége, Melania. Az amerikai elnök állami látogatáson, vagyis hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégeként tölt el három napot a brit fővárosban, de a vizit időzítése a nyugati szövetségesek normandiai partraszállásának közelgő 75. évfordulójához is kötődik. 

A 93 éves II. Erzsébet királynő, aki 67 éve az Egyesült Királyság uralkodója, trónra lépése, vagyis 1952 óta 112 külföldi államfőt fogadott állami látogatáson, köztük két amerikai elnököt: George W. Busht 2003-ban és Barack Obamát 2011-ben.

Donald Trump a harmadik hivatalban lévő amerikai elnök, akit fogadott II. Erzsébet.

A nagy-britanniai állami látogatásra meghívott külföldi államfők hivatalosan nem a brit kormány, hanem az uralkodó vendégei, jóllehet az udvar minden esetben a kormánnyal szoros együttműködésben választja ki az ilyen jellegű látogatásra meghívandó vendégeket.

Donald Trump repülőgépe, az Air Force One, a Stansted reptéren landolt, 48 kilométerre London belvárosától, helyi idő szerint 8:58-kor.

Az elnöki házaspárt Jeremy Hunt brit külügyminiszter üdvözölte a reptéren.

Ezt követően Donald és Melania Trump helikopterre szálltak, a BBC információi alapján aWinfield House-ba, azaz a londoni amerikai nagykövet hivatalos rezidenciájára mentek. 

Ezután – 12:10 körül – a Trump házaspár a mindenkori brit uralkodó székhelyére, a Buckingham-palotába látogatott, ahol ünnepélyes körülmények között, díszszázad előtt fogadta őket II. Erzsébet királynő, miközben a közeli Green Parkban a királyi lovas tüzérség hét I. világháborús ágyúból adott le 82 díszlövést.

A brit királyi lovas tüzérség köszönti a háromnapos állami látogatásra Nagy-Britanniába érkezett Donald Trump amerikai elnököt a londoni Green Parkban 2019. június 3-án.Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Ezek közül 41 szólt az amerikai elnöki látogatásnak, a második 41 pedig II. Erzsébet megkoronázásának vasárnap esedékes 66. évfordulóját köszöntötte.

A brit trónörökös, Károly walesi herceg és második felesége, Kamilla cornwalli hercegné is jelen voltak az eseményen. 

Szintén a helyszínen tartózkodik az amerikai elnök legidősebb lánya, Ivanka Trump és férje, Jared Kushner üzletember.

13:15-től pedig privát ebédre került sor a felek között.  

Ebéd után – a királynő, illetve a trónörökös pár társaságában – Donald és Melania Trump megtekintették a Buckingham-palota galériáját. 

15:15-kor Trump elnök és a felesége a Westminster-apátságba mentek, ahol megkoszorúzták az első világháborúban elesett brit hősök emlékére készült Ismeretlen Katona sírját. 

A Westminster-apátság környékén hatalmas biztonsági készültség van, már a lovas rendőröket is kivezényelték.

16 órától az elnöki pár, Károly herceg és Kamilla hercegné angol szokás szerint közösen teázott a trónörökös hivatalos rezidenciáján, a Clarence House-ban.  

Az amerikai elnök este 20:45-től állami banketten, vagyis a királynő által adott díszvacsorán vesz részt, szintén a Buckingham-palotában.

A rendezvényen jelen lesz Theresa May brit miniszterelnök is.

Donald Trump június 5-én, szerdán hagyja el Nagy-Britanniát és tér vissza a washingtoni Fehér Házba. 

Neked Ajánljuk