A BBC-ben magyarázkodik a meneküléséről a volt afgán elnök – Mandiner.hu

Asraf Gáni azt mondta, „óriási volt az esélye annak, hogy hatalmas konfliktus alakul ki közöttük, amely elpusztítja az ötmilliós várost, és pusztulást hoz az emberekre”.

Afganisztán volt elnöke a BBC Radio 4 Today című műsorában megvédte döntését, hogy a tálibok közeledtével elmenekült a hazájából, mondván, így akarta megakadályozni Kabul lerombolását, számol be az Euronews. Augusztus közepén, amikor a tálibok már körbevették az afgán fővárost, Asraf Gáni elnök váratlanul elhagyta az országot, felgyorsítva a szélsőségesek hatalomátvételét. Az Egyesült Arab Emírségek fogadta be, ma is ott él.

Gáni szerint amikor augusztus 15-én felébredt, nem is sejtette, hogy ez lesz az utolsó napja Afganisztánban. Csak akkor tudatosult benne, hogy távozik, amikor a repülőgép elindult Kabulból. Menekülését sokan hevesen bírálták. A tálibok két különböző frakciója két külön irányból közeledett – magyarázta Gáni a műsorban. Azt mondta, „óriási volt az esélye annak, hogy hatalmas konfliktus alakul ki közöttük, amely elpusztítja az ötmilliós várost, és pusztulást hoz az emberekre”.

Gáni távozása után a tálibok rögvest elfoglalták az elnöki palotát: Az elnök akkor beleegyezett abba, hogy néhányan a hozzá közel állók közül elhagyják Kabult – köztük a felesége is, aki elmondása szerint csak vonakodva tette ezt.

Neked Ajánljuk