Vona Gábor: Mit akarhatott Majka? – Mandiner

A populista, leuralós NER-rendszernek már egyértelműen Majka a szimbóluma.

„A popzene Orbánja

A rapper bármibe fog, sikeres. Legyen az vetélkedő, zene, műsorvezetés, bármi. Az őszinte, szókimondó karakter mellett/mögött persze ott van a dörzsölt üzletember valósága. De ilyenből nagyon sok van. Miért Majka közülük a legnépszerűbb? A válasz szerintem nem más, minthogy ő a popzene Orbánja. Ahogy a politikában a kormányfő, aki hihetetlen pontossággal megtanulta, kimérte és átlátja a magyar néplelket, úgy a showbizniszben Majka érti ösztönösen és legjobban, mi lakik a magyar tömegek szívében. Ezért van, hogy aki beleszáll – pl. Puzsér Róbert, Lakatos Márk, DopeMan stb. –, eredménytelenül pattan róla vissza. 

Ahogy Orbán sérthetetlen, ő is. A védelmi hálót ugyanis a magyar néplélek szövi köréjük, így aki kritizálna, az nem is velük, hanem a magyar tömeg érzésvilágával találja szembe magát.

Az ilyen próbálkozás akarata ellenére is a társadalmat szeretné önreflexióra kényszeríteni. Az meg, ugye, lehetetlen. Pláne, ha azt indulatok fűtik. Majka most is érti, mit élnek át az emberek. Dühöt. A permanens bizonytalanság és a növekvő árak között vergődő milliók ezért haraptak rá erre a számra, amely lényegében nem más, mint a szokásos és nem túl komplikált kocsmai dühöngés – értsd: minden politikus menjen az anyjába! – megzenésítése. Persze van abban valami keserű báj, hogy a sorokat skandáló tömegnek fogalma sincs, mi az a Farfetch (ahogy nekem sem volt), a dalszerző meg nyilván jól ismeri. De az ilyen apróságok nem számítanak. A nép úgy érzi, valaki, akire sokan figyelnek, a nagyok arcába kiabálja az ő személyes frusztrációit. És ezt nagyon jó neki hallani. Majka így nem tett semmi mást, mint amit a kezdetektől zseniálisan csinál: letapogatta a való világot, azt elmondta a saját, keresetlen szavaival, és begyűjti a zsetonokat. 

A NER a végén mindig nyer

És ezt Majka, a TV2 szupersztárja és a kormányzati körök jó barátja, nagyon jól tudja. Ugyan mindig kiemeli, ő csupán egy egyszerű ózdi gyerek, de ez már régen nem igaz. Az ország egyik legfontosabb véleményformálójává nőtte ki magát, aki az elmúlt 12 évben is »támogatott« kategóriából énekelhette a Belehalok című számát. Bizonyos időközönként persze, nagyon jól kimérve és adagolva, kaphattunk tőle kormánykritikát is, de azért a kampányok közeledtével, amikor igazán tétje volt, mindig egyértelművé tette, Orbán Viktor mennyire fasza gyerek. Ha pedig ez a megabrand erre inti a közönséget, mi mást is tehet az istenadta nép, mint összehoz egy újabb kétharmadot. A dalszöveg pedig, amelyet az ellenzéki közvélemény most forradalmi lelkesedéssel hordoz körbe, igazából csak csipkedi a rendszert, hiszen Szájeren és Semjénen kívül nagyon senkit sem lehet beazonosítani. 

Olyan forró konkrétumokról, mint oktatás, egészségügy szó sem esik, a miniszterelnökre – aki azért mégiscsak meghatározó eleme mindannak, ami a honi közéletet jellemzi – még halvány utalás sincs, a kritizált korrupciónak és manipulációnak pedig ugye a szöveg szerint sincs színe. Ez a politikai »döntetlen« és az ebből következő általános csömör és kiábrándulás pedig inkább a NER érdeke. Szijjártó Péter ennyiért biztosan nem törli ki a telefonkönyvéből jó barátját. Sokak szerint Ákos a Fidesz zenei szimbóluma, de ez már nem igaz. Ákos a múlt. A maga értelmiségi attitűdjével ő még a polgári, jobbközép politika maradványa, de ennek a populista, leuralós NER-rendszernek már egyértelműen Majka a szimbóluma. És ez a dal ezen nem változtatott, csupán még egyértelműbbé tette. 

Ellenzéki útlevél

Persze lehet, Majka előre tekint, és nem is a NER-re, hanem már a bukásuk utáni világra készül. Mert nincs az a rendszer, amely egyszer ne omlana össze. A NER is össze fog. Valószínűleg nem bársonyos keretek között, hanem komoly társadalmi indulatok kíséretében. Akkor biztosan javasolják majd néhányan, hogy a rendszer kiszolgálói az újban ne kapjanak lapokat. Talán az új médiaviszonyok között nem lesz jó ajánlólevél, ha valaki anno az »udvari« TV2 fő arca volt. Kivéve, ha az illető olyannyira népszerű az ellenzéki közvélemény körében, mint Majka. Ebbe pedig még az is belefér, hogy kioszt egy-egy balegyenest Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc felé. A kormánykritikára kiéhezett ellenzéki fülek mellett úgyis elsuhan a baráti tűz, nem úgy a Fidesznek kellemetlen medvevadászat és az ereszen csúszás. Az nagyon bejön. Talán ezt hívják szelektív hallásnak, de mindegy is, hiszen az új dal éppen millióknak ég a memóriájába, és emeli a rappert a korabeli Lúdas Matyi szerepébe. Posztmodern mese ez persze, mert nem ahhoz kell már a furfang, hogy miután bejutott a földesúr várába, hogyan fenekelje el háromszor, hanem hogy hogyan üljön be ezután a dal után az udvari mulatságaira hétről hétre.”

Majka: Soha nem népszerűsítettem egy pártot sem, és nem is fogok

Ahogy arról lapunk is korábban, új, társadalomkritikus dallal rukkolt elő nemrég Majka és Molnár Tamás. A rapper az Anti Fitness Club egykori frontemberével jegyzett dalában, amely az „Azt beszélik a városban” címet kapta kiosztotta a hazai politikai elitet. A dal rövid idő alatt meghaladta a kétmilliós nézettséget. Majka új slágeréről a is nyilatkozott.

Nyitókép: Majka Facebook-oldala

Neked Ajánljuk