Váratlanul elhunyt a magyar színész – Az egyik legtehetségesebb karakterszereplő volt György János – Femina.hu

66 évesen tragikus hirtelenséggel elhunyt György János, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház örökös tagja – tudatta a teátrum a Facebook-oldalán. 2003-ban Aese-díjjal tüntették ki, amit Gobbi Hilda alapított végrendeletében, hogy elismerjék a magyar színházi előadások epizódszerepeinek megformálóit. A díjat évről évre két férfi és két női színész kaphatja, akik közül az egyik vidéki, a másik budapesti társulat tagja.

György János 1953. március 6-án született Keszthelyen. Színészi pályáját 1971-ben az Állami Déryné Színházban kezdte, három évvel később a kecskeméti Katona József Színház szerződtette. 1984-ben lett a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház társulatának színművésze, 2012-ben örökös taggá választották. 

– A szabadtéri színház közelében laktunk, és mint kölykök, ott futkostunk a színpadon, ott játszottunk nyáron. Jött a győri, a veszprémi és a kaposvári színház, három-három darabot lehoztak, mi gyerekek segítettünk, mikor megérkezett a díszletszállító kocsi, behordani ezt azt, néha elküldtek bennünket borért a kocsmába, néha bekerültünk statisztálni. A Gül Baba Rajkójának van vagy nyolc gyereke, nem volt honnan összeszedni őket, mi meg kéznél voltunk. Ránk adták a cigányruhákat, kaptunk egy tábla csokit a végén. Ott csapott meg a szele – mesélte az ahetedik.hu oldalnak. 

A Színművészeti Főiskolára nem vették fel, így az Állami Déryné Színházhoz csatlakozott, majd a kecskeméti és a zalaegerszegi színházba is a legendás Ruszt József szerződtette. Az utóbbi teátrumban számos igazgatóváltást megélt, mindegyik új direktor maradásra bírta. Nem kellett sokat győzködni, György János sem akarta a vidéki várost elhagyni.

gyorgy-janos2

Fotó: Facebook/György János

Olyan szakmai alázattal formált meg minden szerepet, hogy a vendégrendezők is nagyon szerettek vele dolgozni. Amikor Verebes István az Éjjeli menedékhely című darabot rendezte, kifejezetten kérte, hogy György János szerepeljen benne. A színművész azt mesélte az online oldalnak, két olyan szerepe van, amire különösen büszke, mindkettőt kétszer is megkapta. 

– A Komámasszony, hol a stukkerből a Márton, amit 2015-ben hála Istennek újra elővett a Tompa, és újrajátszhattam, a másik meg Verebes Pistánál, akivel nagyon jó haverságban voltunk, végül is ő fedezett fel magának színésznek. Az első munkánk a Sok hűhó semmiértben volt. A következő évadban megcsinálta az Éjjeli menedékhelyet Idelenn címmel. Furcsálltam, mert állandóan figyelt a klubban, s nem tudtam, miért néz? Aztán kiderült, hogy nekem szánja a Színész szerepét az Idelennben. Meg is kaptam. Halasi, akkor ő volt az igazgató, másra gondolt, de Verebes kiállt mellettem, és azt mondta, rendben, de akkor nem rendezem meg az előadást. Mert én a György Janival akarom.

2012-ben, amikor a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház örökös tagja lett.

2012-ben, amikor a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház örökös tagja lett.

Emlékezetes szerepei Shakespeare: Rómeó és Júlia – Lőrinc barát, Móricz Zsigmond: Úri muri – Csugari, Szabó Magda: Az ajtó – Brodarics úr, Háy János: Gézagyerek – Krekács Béla, Gorkij: Éjjeli menedékhely – (Idelenn) Színész, Molière: A fösvény – Jakab, Kálmán Imre: Csárdáskirálynő – Ferdinánd főherceg.

Én soha nem akartam hősöket játszani. Nem is az a típus voltam,

nem voltam jóképű, nem voltam Rómeó, különben is, a Hamletben a jó szerep az Első sírásó – mondta az ahetedik.hu-nak adott interjúban.

Magyar színészek, akik 2018-ban hunytak el

2018-ban több neves magyar színművésztől kellett örökre búcsút vennünk. Legtöbbjük méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyta le örökre a szemét, de halálhírük így is megrázott mindenkit. Képes összeállításunkkal azokra a színésznőkre és színészekre emlékezünk, akiket 2018-ban veszített el az ország.

Neked Ajánljuk