Vállalkozás: 15 milliós kártérítést kellett fizetnie Schobert Norbertnek | hvg.hu – hvg.hu

Schobert jogsértően használt zenéket a fitnesz DVD-ken.

A legnagyobb magyar lemezkiadók 2013-ban eljárást indítottak Schobert Norbert ellen szerzői jogok sorozatos megsértése miatt. A sokáig húzódó ügy végén a fitneszgurunak 15 milliós kártérítést kellett fizetnie a múlt évben – írta meg a 24.hu.

Schobert ellen azért léptek el a lemezkiadók, mert előzetes engedély és jogdíjak megfizetése nélkül használta fel a tulajdonukban lévő dalokat a fitnesz-DVD-ken.

A 24.hu szerint a kiadók 80 és 90 millió forint közötti kártérítést követeltek Schoberttől, ám az ügyészség a sérelmezett DVD-k jelentős részénél elévülésre hivatkozott, így csak 2010-től kezdve forgalomba került három Rubint Réka-DVD esetében vizsgálta a hivatalos iratokban “Schóbertként” szereplő fitneszguru bűnösségét.

Bérczes Ádám, az egyik érintett kiadó, a CLS vezetője azt mondta, emlékei szerint a kiadók az elejétől fogva nyitottak voltak a peren kívüli megállapodásra, de Schobert nem élt ezzel a lehetőséggel.

A 24.hu arról is ír, hogy az ügy kipattanása után a szerzői jogdíjakat kezelő Artisjus is pénzt követelt a fitneszgurutól, mivel feléjük szintén elmulasztották a befizetést. A nyomozóhatóság ezért őket is bevonta az ügybe. Úgy tudni, Schobertéknek 2015-2016-ban sikerült az Artisjusszal peren kívül megállapodni, arról viszont nincs információ, hogy mekkora összeget fizettek.

Az ügyészség ezután megszüntette a büntetőeljárást, de az érintett kiadók panasszal éltek, mert ők továbbra se lettek kártalanítva.

A CLS egy polgári pert is indított az ügyben, amelyet formailag minden egyes dal esetében külön-külön kellett volna kezdeményezni, de ők végül a Compact Disco Fly or Drive dalát választották, hogy ezzel teszteljék a jogi lehetőségeiket. A bíróság 2017-ben ugyan kimondta, hogy jogsértés történt, de az ítéletben csak a Schobert és Rubint Réka korábbi közös cége, a Foodorgany Kft. felelősségét állapították meg, a DVD-k producereként feltüntetett fitneszgurut személyesen nem találták felelősnek. A Foodorgany viszont a per idején már nem az övék volt, és időközben fizetésképtelenné is vált, így a kiadó nem tudta érvényesíteni követelését.

A jogi zsákutca után a CLS a büntetőeljárást igyekezett meggyorsítani, és a 24.hu szerint ez zárult le tavaly októberben, ügyészségi megrovással, és a 15 milliós kártérítés megfizetésével. A jogi huzavona viszont még mindig nem ért véget, mert a kiadók állítják: felszólításuk ellenére Schobert nem volt hajlandó kifizetni a késedelmi kamatokat. A kiadók ezért újra perre mennek.

A portál kereste a fitneszgurut, aki úgy nyilatkozott, örül, hogy egy nyolc éve húzódó eljárás lezárult. “Mindent kifizettem, amit kiszabtak rám és mindenkinek jó egészséget kívánok” – tette hozzá, majd megjegyezte, ennél többet nem szeretne nyilatkozni, amíg le nem zárul a kamatok megfizetésével kapcsolatos jogvita.

Neked Ajánljuk