Tóth Gabi akkora jelenséggé vált, hogy már közvélemény-kutatás is készült róla – Telex

NER-közeli kapcsolatai (vagy például a hétmilliósnak tűnő Rolex karórája miatt is) sok bírálat éri a nemzeti viseletes kereszténység exmegasztáros képviselőjét, Tóth Gabi énekesnőt; mostanra olyan meghatározó szereplővé lépett elő a közéletben, hogy az Idea Intézet megkutatta, mit is gondolnak róla az emberek.

Közösségimédia-alapú kérdőívvel kérdezték meg az embereket, szám szerint 1800-at, a végeredmény reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében, írja a Blikk, amely szerint az 1800 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.

Arra voltak kíváncsiak, hogy:

  • „Az ismert énekest, Tóth Gabit, azért éri sok kritika az utóbbi időben, mert nyíltan vállalja keresztény meggyőződését. Kérem, 1-5-ig osztályozza, mennyire ért egyet az alábbi állítással! (%)”
  • Illetve: „Az ismert énekest, Tóth Gabit jogosan éri kritika, mert egyáltalán nem hiteles azoknak az értékeknek a képviseletében, melyeket közvetít. Kérem, 1-5-ig osztályozza, mennyire ért egyet az alábbi állítással! (%)”

A válaszoknál figyelembe vették a pártpreferenciákat, így az alábbi eredmények születtek az első állításnál:

  • A Fidesz–KDNP-sek közül 17 százalék tartja úgy, hogy nem a nyílt keresztény meggyőződése miatt bántják sokan Tóth Gabit, míg 39 százalék teljes mértékben igaznak tartja ezt az állítást.
  • Az ellenzéki szavazók 52 százaléka szerint nem emiatt bántják Tóth Gabit, 8 százalék szerint viszont igen.
  • Azok, akik nem sorolták magukat egyik párthoz sem, 28 százalék gondolja úgy, hogy nem ezért bírálják őt, míg 4 százalék szerint igen.

A második állításnál:

  • A Fidesz–KDNP-sek közül 45 százalék szavazott arra, hogy nem tartja igaznak az állítást, miszerint jogosan éri kritika Tóth Gabit, mert nem hitelesen képviseli a közvetített értékeket, 10 százalék szerint azonban egyetértett ezzel az állítással.
  • Az ellenzéki szavazók csupán 5 százaléka nem ért egyet a fentiekkel, de 65 százalékuk igen.
  • Azok, akik nem sorolták magukat egyik párthoz sem, 5 százalék gondolja úgy, hogy ez nem így van, míg 28 százalék szerint igen.

Az összes szavazót figyelembe véve tehát Tóth Gabiról jóval többen (32 százalék) gondolják, hogy nem azért kapja a kritikát, mert keresztény (17 százalék szerint igen), míg 19 százalék mondta azt, hogy egyáltalán értenek egyet a második állítással, 32 százalék szerint azonban egyetért – eszerint Tóth Gabit jogosan éri kritika, mert nem hiteles az értékek képviseletében.

Neked Ajánljuk