Törőcsik Mari halála: jövő héten választanak új tagot a Nemzet Színészei közé – hvg.hu

Új tagot választunk, de nem Törőcsik helyére, hanem magunk közé – mondta Bodrogi Gyula.

Törőcsik Mari halálával nemcsak az ország alighanem legismertebb és legkedveltebb színésze távozott, de a nemzet színészei is kevesebben lettek eggyel; az új, tizenkettedik tagról május 11-én dönt majd egyhangú szavazással a cím összes birtokosa, azaz Almási Éva, Bodrogi Gyula, Cserhalmi György, Csomós Mari, Haumann Péter, Jordán Tamás, Király Levente, Máté Erzsi, Molnár Piroska, Szacsvay László és Tordy Géza – írja a Bors.

A Nemzet Színésze cím a szabályzat szerint annak a kimagasló teljesítményt nyújtó színésznek adományozható, aki betöltötte a 62. életévét, 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a budapesti Nemzeti Színház színpadán töltött, és legalább egy állami elismerése is legyen. A címet legfeljebb tizenketten viselhetik egyszerre, és ők életük végéig havonta nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek.

Ezúttal egy színésznőt fognak választani – ahogy Bodrogi Gyula fogalmazott a Borsban – „nem Törőcsik Mari helyére, hanem magunk közé”.

Azért sem könnyű, mert az én fejemben például 3-4 olyan név van, akik mind megérdemelnék a címet. A legjobb és legrosszabb döntést fogjuk hozni, jót mondunk, és tévedünk egyszerre. Egy biztos: Mari helyébe senki sem léphet.

– nyilakozta Bodrogi. A lapban megszólalt a címmel legutóbb, 2020-ban kitüntett színész, Jordán Tamás is, akinek ez lesz az első szavazása. Ő úgy fogalmazott, szomorú, hogy előbb el kell búcsúzni valakivel, hogy mással jót tehessenek, és Törőcsik Marival egy „különös értékes” ember távozott.

(Borítókép: A Nemzet Színészei egy köztéri falfestményen a Rákóczi híd pesti hídfőjénél, előtérben Raksányi Gellért és Zenthe Ferenc arcképével. Fotó: Faludi Imre / MTVA)

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Neked Ajánljuk